Column: Criminelen zijn gewaarschuwd!
10 Jan 2023, 00:59
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk geflankeerd door de ministers Kenneth Amoksi en Krishna Mathoera. (Foto: René Gompers)


Na heel lange tijd heeft vicepresident Ronnie Brunswijk, die waarnemend president is tot 16 januari, een persconferentie gehouden. Maandag hield hij een spoed persconferentie over de verruwing van de criminaliteit. Hij leek een totale gedaanteverwisseling te zijn ondergaan, net zoals een rups een mooie vlinder kan worden. Van guerrilla-strijder is hij crime fighter geworden. Daarmee stopt hij de sheriff - die in hogere sferen verkeert in het land van zijn voorouders - in zijn zak.

Romeo Bravo werd zelfs emotioneel en sprak hard op de persconferentie, opdat de criminelen hem goed kunnen horen en verstaan. Hij heeft de onderwereld opgeroepen - in het Nederlands en Sranan - om een job te zoeken, want er is genoeg te doen in het land. Ze moeten - net als bij het tekenen van het Vredesakkoord ter beëindiging van de Binnenlandse Oorlog - hun wapens inleveren. Want waarvoor moet men illegale wapens hebben. Daarmee worden alleen handelingen gepleegd die niet toegelaten kunnen worden.

Nog vers in het geheugen is een gewezen Juspol-minister uit de partij van de vicepresident die criminelen had opgeroepen om zich aan te melden. De vicepresident gaat dus een stapje verder om de onverlaten op te roepen hun wapens in te leveren. Even afwachten om te zien hoe sterk het signaal van de vicepresident is.

De waarnemend president heeft iedereen opgetrommeld om een zero tolerance houding aan te nemen tegen de criminaliteit. De ministers van Juspol en Defensie flankeerden hem. De legerbevelhebber, de korpschef en nog enkele hoge functionarissen waren aanwezig in het regeringsgebouw. "Criminelen mogen het land niet overnemen!", riep Bigi Bravo. De regering zal dat niet toestaan. Ook de drugscriminaliteit wordt hard aangepakt door illegale landingsbanen onklaar te maken.

De politie en het leger zullen hun activiteiten opvoeren. Er komt meer surveillance, meer controle, er moeten boetes uitgedeeld worden ook voor kleine overtredingen. Een zero tolerance beleid! Er is al te veel bloed gevloeid. Zo kan het niet langer. En daarin heeft de waarnemend president helemaal gelijk. Velen voelen zich niet meer veilig. En dat, terwijl zoveel wapendragers en vechtersbazen in de regering zitten. Allang kon de verruwing niet getolereerd worden.

Alleen zijn op de spoed persconferentie geen daden gesteld die nodig zijn om meer politie op straat te hebben. Slechts de tanden laten zien, zonder te happen, maakt geen indruk. Daarvoor gaan de criminelen niet in het stof bijten en stikken. Nog steeds zijn er zoveel politieagenten die als beveiligers worden ingezet in de legers van de regeringstop. Te veel politieagenten moeten de bodyguard uithangen van vips. Het optreden op de persconferentie zou meer indruk hebben gemaakt als de politieagenten die de leden van de regering en vips moeten beveiligen per direct naar de politiebureaus waren gestuurd. Dan was er pas met de vuist op tafel geslagen. Zero tolerance!

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May