Brunswijk: Criminelen gaan land niet overnemen
10 Jan 2023, 00:00
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk is de verruwing van de criminaliteit zat. Er gaat hard tegen criminelen opgetreden worden. (Foto: René Gompers)


De regering zal niet toestaan dat criminelen het land overnemen," benadrukt waarnemend president Ronnie Brunswijk. Er zijn maatregelen getroffen zoals meer roadblocks, zero tolerance, snellere bekeuringen -(brom)fietsers zonder verlichting of remmen zijn gewaarschuwd-, aanpak van mensen die bij winkels rondhangen, meer patrouilles, harder en sneller optreden van de politie. "Keihard optreden, opsluiten die lui!" roept Brunswijk de politie op. Ook huiselijk geweld zal aangepakt worden. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie stelt voor dat gewapende eenheden de wapens niet meer naar huis meenemen.

Op een met spoed belegde persconferentie in het regeringsgebouw, hebben Brunswijk, ministers Amoksi en Krishna Mathoera van Defensie, bevelhebber Werner Kioe A Sen en waarnemend korpschef, Ruben Kensen uitgelegd hoe zij de golf van criminaliteit willen stoppen. Het komt erop neer dat lopende projecten geïntensiveerd en verbreed zullen worden. Er zijn genoeg middelen om de operaties uit te voeren, garandeert Brunswijk. Hij merkt op dat de criminaliteit de regering zorgen baart. Hij wil resultaten zien: daders moeten opgepakt worden en voor het gerecht gesleept worden.

"Die criminelen moeten ook weten dat waar ze ook zijn we gaan ze halen, opsporen, oppakken!" beklemtoont Brunswijk. "Vroeger roofde men gewoon maar nu schieten ze mensen dood. Je bent niet veilig in je eigen huis. Minister, korpschef, jullie moeten die lui oppakken en opsluiten! Hard optreden tegen de criminelen! Het moet ook niet zo zijn dat wanneer de politie hard optreedt, mensen gaan klagen. Maar wanneer ze die mensen doodschieten, zit iedereen te kijken. Maar vanaf vandaag wil ik -namens de president- verhoogde surveillance, meer politiemensen zichtbaar. En keihard optreden tegen de criminelen! We maken ons zorgen. We kunnen het niet zo laten dat criminelen kunnen doen wat ze willen in het land."

Brunswijk roept ouders op om beter te letten op hun kinderen, ze aan te spreken wanneer ze gedrag vertonen dat niet door de beugel kan. Hij richt zich tot de criminelen: Unu no du den san dat moro! Zoeken jullie een werk, er is voldoende werk in het land! Yu kan doe wan sani tu. Ma unu no go kiri sma fu den moni want ie no habi zegi fu den san dati. M'e bari unu. Un stop nanga den san dati! If unu n'o stop en den skotu o' tree hard op, no wan sma mus' kon long na mi dat skotu e du san' nanga unu. Nee!" Mensen met illegale wapens zullen opgepakt worden. Ze kunnen liever alvast die wapens gaan inleveren, stelt Brunswijk anders is het "opsluiten!"

"Ik ben een beetje emotioneel daarom praat ik zo hard," verontschuldigt Brunswijk zich. "Maar het kan niet zo zijn dat je hard werkt voor je geld en dan geroofd wordt. Dat gaan we niet meer accepteren." Amoksi benadrukt: "De politie gaat hard optreden zonder aanzien des persoons. Het is genoeg. We hebben drive by shootings gehad, moorden, berovingen. We verliezen alleen maar Surinamers. Het is nergens voor nodig!"

Amoksi: "Politie, ik roep u op. We moeten de straten beheersen, de mensen in hun woningen en  alle andere openbare plekken, beschermen." De bewindsman wil onder andere dat de bikers unit weer actief wordt, dat de politie actiever is bij de scholen, optreden vanaf "kleinste "overtredingen in het verkeer. Ook huiselijk geweld krijgt meer aandacht. Vooral bij de veiligheidsdiensten. Er zijn genoeg gevallen waarbij partners met dienstwapens zijn doodgeschoten. Amoksi stelt dat het tijd wordt om dienstwapens op het werk te laten na de dienst. Er moeten voorzieningen ervoor getroffen worden.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May