De btw is ingevoerd. Een last of een zegen?
08 Jan 2023, 08:48
foto


Het was nog even spannend, maar de btw is toch ingevoerd. Met een duur woord wordt dit de wet Belasting over de Toegevoegde Waarde genoemd. Duur, de term is gevallen. Want als er iets is waar Surinamers bang voor zijn, is het dat de prijzen zullen stijgen. Dit wordt overigens bestreden door onze regering. Cijfermatig gezien klopt dit ook. De btw komt namelijk in de plaats van de omzetbelasting. De btw gaat 10% bedragen, de omzetbelasting was 12%. Een verlaging van 2 procent.

Ik ga ook niet beweren dat de invoering van btw slecht is. De regering wil hiermee werknemers compenseren om de effecten van de inflatie te dempen. Heel licht dempen is hier trouwens beter op zijn plaats, omdat het percentage van de inflatie vele malen hoger is.

Het probleem is de onduidelijkheid
Zoals gezegd ben ik zeker niet tegen de nieuwe wet. Ik ben er zelfs van overtuigd dat deze op termijn alleen maar positief kan werken. Er zijn echter nog wat problemen waar we mee te maken hebben. Om te beginnen is er nog heel veel onduidelijk. En dat is best frustrerend. Het is namelijk niet zo dat we pas sinds eind december 2022 weten dat deze wet eraan komt. Alleen is de wet pas op de valreep van vorig jaar door het parlement goedgekeurd.

Een van de oorzaken van de late goedkeuring is dat veel bedrijven nog niet weten hoe de belasting geïnd gaat worden of dat de wet er überhaupt is. De fiscus is er niet in geslaagd om alle bedrijven een bezoekje te brengen. Gevolg: veel ondernemers zijn er nog niet klaar voor. Bovendien bepalen ze de prijzen toch zelf.

Dat laatste bleek ook wel toen ik afgelopen week in een supermarkt liep. Ik hoorde toevallig een gesprek, waarin ik de eigenaresse van de supermarkt tegen een van haar werknemers hoorde zeggen dat de prijzen met het btw-tarief van 10% op een bepaald bedrag uit moesten komen. Oftewel, ze berekenen zelf een prijs. Vandaar de angst dat het zeker niet goedkoper gaat worden, maar eerder duurder.

Waar is de controle?
Supermarkten krijgen drie maanden de tijd om alles om te zetten. Ik ben benieuwd wat er van terecht gaat komen. Het probleem op dit vlak is, zoals wel vaker, de controle. En zonder controle komt er weinig van de nieuwe wet terecht. En, nog belangrijker, gaan de inwoners van Suriname er alleen maar op achteruit.

Maar laten we er positief in gaan. Er zijn genoeg goede ontwikkelingen gaande. De invoering van de btw, mits goed werkend, is een goede zaak. Net als de beëdiging van de BAVP’s waar ik de vorige keer over schreef. Nu die bondscoach nog en we zitten als Suriname echt in de lift.

Rodney Bouterse
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May