Brazilië: Ontbossing Amazone vorige maand met 150% gestegen
07 Jan 2023, 20:46
foto
Onder Bolsonaro, een bondgenoot van de agribusiness, steeg de gemiddelde jaarlijkse ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 75,5 procent ten opzichte van het voorgaande decennium. (Foto: AFP)


De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied is in december met 150 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens cijfers van de regering. Het toont een laatste somber rapport voor de voormalige president Jair Bolsonaro in zijn laatste maand in functie.

Satellietmonitoring detecteerde vorige maand 218,4 vierkante kilometer  bosareaal dat is vernietigd in het Braziliaanse deel van 's werelds grootste regenwoud, volgens het DETER-surveillanceprogramma van de nationale ruimtevaartorganisatie.

Het gebied was meer dan 150 procent groter dan de 87,2 vierkante kilometer  die in december 2021 werd verwoest, volgens het bureau INPE.

Bolsonaro, die op 1 januari werd vervangen door president Luiz Inacio Lula da Silva, veroorzaakte tijdens zijn vier jaar in functie internationale verontwaardiging over een golf van branden en kaalkap in het Amazonegebied, een belangrijke hulpbron in de race om de klimaatverandering te beteugelen.

Onder Bolsonaro, een bondgenoot van de agribusiness, steeg de gemiddelde jaarlijkse ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 75,5 procent ten opzichte van het voorgaande decennium.

"De regering van Bolsonaro is misschien voorbij, maar zijn tragische milieu-erfenis zal nog lang voelbaar zijn", zei Marcio Astrini, uitvoerend secretaris van het Climate Observatory, een coalitie van milieugroeperingen, in een verklaring.

Het was de op twee na slechtste december ooit voor het acht jaar oude DETER-programma, na 2017 en 2015.

De ontbossing in 2022 was ook op of nabij recordhoogte tijdens de cruciale droge seizoensmaanden augustus, september en oktober, wanneer kaalkap en branden vaak de kop opsteken als gevolg van droger weer.

Experts zeggen dat de vernietiging voornamelijk wordt veroorzaakt door boerderijen en landrovers die het bos kappen voor vee en gewassen. Lula, die leiding gaf aan een scherpe daling van de ontbossing toen hij Brazilië eerder leidde van 2003 tot 2010, heeft beloofd de Braziliaanse milieubeschermingsprogramma's opnieuw op te starten, te strijden voor nul ontbossing en ervoor te zorgen dat de Zuid-Amerikaanse gigant niet langer een "paria" is op het gebied van klimaatkwesties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May