Mexico: Geweldsgolf na arrestatie zoon El Chapo
06 Jan 2023, 22:33
foto
Een vrachtwagen brandt af in een straat in Culiacan, in de deelstaat Sinaloa. Mexicaanse veiligheidstroepen hebben Ovidio Guzmán gevangengenomen, een vermeende drugshandelaar die door de Verenigde Staten wordt gezocht en een van de zonen van voormalig Sinaloa-kartelbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán. (Foto: AP)


Negentien vermoedelijke bendeleden en tien militairen zijn omgekomen bij een golf van geweld rond de arrestatie van de Mexicaanse drugskartelbaas Ovidio Guzman in de noordelijke deelstaat Sinaloa. Dat heeft de minister van Defensie, Luis Cresencio Sandoval, vrijdag, vandaag, gezegd.

Mexicaanse veiligheidstroepen hebben donderdag Guzman gevangengenomen, hij is zoon van de gevangengenomen kingpin Joaquin 'El Chapo' Guzman. Leden van het Sinaloa-kartel en hun medewerkers gingen tekeer, vochten tegen veiligheidstroepen, staken voertuigen in brand en blokkeerden wegen in de Pacifische kuststaat.

Het geweld concentreerde zich in en rond Culiacan, de hoofdstad van Sinaloa, de thuisbasis van het machtige drugskartel dat El Chapo leidde, voordat hij in 2016 werd gevangengenomen en in 2017 werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Eenentwintig andere mensen werden gearresteerd tijdens de operaties van donderdag, vertelde Sandoval op een persconferentie. Hij zei dat er geen meldingen waren van burgerslachtoffers.

Ovidio Guzman (32) werd in de vroege uren van donderdag gearresteerd, wat leidde tot een vuurgevecht met bendeleden, zei Sandoval. Guzman werd vervolgens per helikopter uit het huis gehaald waar hij was opgepakt en naar Mexico-Stad gevlogen, voegde de minister eraan toe. Hij wordt nu vastgehouden in een maximaal beveiligde federale gevangenis.

Een versterkte veiligheidskern zal in Sinaloa aanwezig blijven om het publiek te beschermen, met nog eens 1.000 militairen die vandaag naar de regio reizen, zei Sandoval.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat er geen Amerikaanse troepen hadden geholpen bij de gevangenneming van Ovidio.

De luchthaven van Culiacan bleef vrijdag gesloten, aldus de autoriteiten.

Een mislukte operatie om Ovidio vast te houden in 2019 eindigde in een vernedering voor de regering van Lopez Obrador, nadat die arrestatie ook een gewelddadige terugslag veroorzaakte van loyalisten van het kartel. Op dat moment werd Ovidio snel vrijgelaten om de dreiging van vergelding van zijn kartel het hoofd te bieden.

Ovidio's laatste arrestatie komt een week voor een top van Noord-Amerikaanse leiders in Mexico-Stad, waar de Amerikaanse president Joe Biden aanwezig zal zijn. Samenwerking op het gebied van veiligheid staat op de agenda.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May