Zoon El Chapo gearresteerd te midden van geweld
06 Jan 2023, 02:54
foto
Ovidio Guzmán-López, de zoon van de beruchte drugsbaron EL Chapo, is gevangen genomen. (Foto: Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken)


De zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaron "El Chapo" is gearresteerd, wat leidt tot een uitbarsting van geweld in de deelstaat Sinaloa. Ovidio Guzmán-López - die zelf een leider zou zijn van het voormalige kartel van zijn vader - werd na een zes maanden durende bewakingsoperatie, gevangen genomen in Sinaloa.

In de stad Culiacán zijn geweerschoten en carjackings gemeld, nadat de strijdkrachten donderdag een inval hadden gedaan.

De gouverneur van de deelstaat zei dat 18 mensen in het ziekenhuis waren opgenomen.

Een Mexicaanse luchtvaartmaatschappij zei dat een vliegtuig dat vanuit de stad zou vertrekken door kogels werd geraakt, terwijl het zich klaarmaakte om op te stijgen.

Guzmán-López wordt beschuldigd van het leiden van een factie van het beruchte Sinaloa-kartel van zijn vader, zei minister van Defensie Luis Cresencio Sandoval. Het is een van de grootste drugshandelorganisaties ter wereld.

Zijn vader, Joaquín "El Chapo" Guzmán, zit een levenslange gevangenisstraf uit in de VS, nadat hij in 2019 schuldig was bevonden aan drugshandel en het witwassen van geld. Zijn proces onthulde enkele van de wrede details van hoe Mexico's drugskartels werken.

De bewakingsoperatie om Guzmán-López gevangen te nemen, kreeg de steun van Amerikaanse functionarissen. Guzmán-López is nu overgebracht naar een veilige locatie in Mexico-Stad, voegde Sandoval eraan toe.

Video's op sociale media toonden brandende bussen die wegen blokkeerden in Culiacán, in het noordwesten van Mexico, terwijl het geweld zich verspreidde na berichten over de arrestatie.

De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico zei dat de romp van een vliegtuig dat gepland stond om van Culiacán naar Mexico-Stad te vliegen donderdagochtend, werd geraakt door geweervuur toen het zich aan het voorbereiden was om op te stijgen. Het zei dat er geen klanten of werknemers werden geschaad. Een video die op sociale media is geplaatst, lijkt passagiers gehurkt en ineengedoken in hun stoelen te laten zien.

De arrestatie komt slechts enkele dagen voordat de Amerikaanse president Joe Biden volgende week Mexico zal bezoeken voor een top van Noord-Amerikaanse leiders.

Burgemeester Ruben Rocha Moya bevestigde eerder op Twitter dat de federale strijdkrachten sinds zonsopgang donderdag een operatie in Culiacán hebben uitgevoerd. Hij zei dat er blokkades waren in verschillende delen van de stad en riep de bewoners op om thuis te blijven.

Grote luchthavens in Sinaloa werden gesloten en vluchten zullen naar verwachting worden opgeschort totdat de veiligheid in de deelstaat is beveiligd.

De lokale overheidsinstantie die toezicht houdt op het onderwijs kondigde op sociale media aan dat "onderwijs en andere administratieve activiteiten" in Culiacán waren opgeschort.

Mexicaanse veiligheidstroepen hadden Guzmán-López eerder in 2019 gearresteerd, maar lieten hem vrij om de dreiging van geweld van zijn aanhangers te vermijden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat hij en zijn broer, Joaquín, momenteel toezicht houden op ongeveer elf methamfetaminelabs in de deelstaat Sinaloa, waar ze naar schatting 1.300-2.200 kg van de drug per maand produceren.

Ze hebben ook gezegd dat uit informatie blijkt dat Guzmán-López opdracht heeft gegeven tot de moord op informanten, een drugshandelaar en een populaire Mexicaanse zanger die had geweigerd te zingen op zijn bruiloft.

In december kondigde de VS een beloning van maximaal US$ 5 miljoen aan voor informatie die leidde tot de arrestatie en/of veroordeling van Ovidio en drie van zijn broers, van wie wordt aangenomen dat ze hun bevelspositie in de groep hebben behouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May