Jogi: Pompgemaal beter op z'n plaats in Tijgerkreek
03 Jan 2023, 00:00
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat het pompgemaal van India niet in het Bombaykanaal maar in de Tijgerkreek gebouwd moet worden. Bombaykanaal ontwatert de landbouwarealen van Tijgerkreek west, die een van de beste landbouwgebieden is in Saramacca, legt de volksvertegenwoordiger uit. Wanneer de pomp wordt gebouwd in de Tijgerkreek zal een groter gebied, dat laag gelegen is, worden ontwaterd.

Nadat bekend werd dat het pompgemaal gebouwd zal worden in het Bombaykanaal heeft Jogi contact opgenomen met minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij had daarvoor ook al enkele keren gesproken met de bewindsman over deze kwestie. Jogi zegt dat de minister bereid is over deze kwestie te praten. Er komt eerst een gesprek op zijn kantoor, waarna er een veldbezoek wordt gebracht aan het landbouwgebied in Saramacca.

De volksvertegenwoordiger voert aan dat het pompgemaal nuttig moet worden omgezet. Het moet de boeren ten goede komen en het gebied daadwerkelijk ontwateren. Waar de pomp geprojecteerd is, is juist hoog, stelt Jogi. Het water uit de kreken en trenzen zal niet naar de pomp stromen, "want water stroomt niet van laag naar hoog". De zwaartekracht moet volgens Jogi haar werk doen.

In december 2020 is een werkplan opgesteld voor Saramacca samen met ressortraadsleden. Toen is ook aangegeven dat er een pompgemaal moet komen in de Tijgerkreek. Dit is in overleg vastgesteld door de boeren. Tijdens de verkiezingscampagne was de ontwatering ook een van de belangrijke vraagstukken, waarbij beloofd is dit probleem aan te pakken. Jogi is er in elk geval goed over te spreken dat de minister bereid is om deze zaak te bespreken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May