Bolsonaro landt in Florida
31 Dec 2022, 12:52
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro woont een inauguratieceremonie bij voor nieuwe rechters van het Hooggerechtshof van Brazilië in Brasilia op 6 december dit jaar. (Foto: Reuters)


De vertrekkende Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vrijdagmiddag geland in Florida, nadat hij een treurig bericht had gestuurd naar zijn aanhangers. Bolsonaro die nog president is, is het land uit gevlucht minder dan twee dagen voordat zijn felle linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva aantreedt.

Een officieel Braziliaans vliegtuig landde vrijdag laat in Orlando, Florida, zo liet FlightAware, de website voor het volgen van vluchten, zien. Hoewel de bestemming van Bolsonaro niet officieel is bevestigd, was zijn beveiligingspersoneel al aanwezig in Florida.

Het vertrek van Bolsonaro uit Brazilië kwam nadat hij herhaaldelijk had gezegd dat hij de presidentiële sjerp niet aan Lula zou overhandigen bij de inauguratie van zondag, waarmee hij brak met de democratische traditie van Brazilië. Hij kan ook juridische risico's lopen als hij in Brazilië blijft, aangezien zijn presidentiële onschendbaarheid afloopt wanneer Lula aantreedt.

Zijn vertrek volgde op een emotionele laatste toespraak op sociale media eerder op vrijdag, waarin hij de hoogtepunten van zijn ambtsperiode doornam, zijn nalatenschap probeerde te verdedigen en zijn volgelingen probeerde te inspireren om de strijd tegen Lula voort te zetten.

Vicepresident Hamilton Mourao is nu waarnemend president nadat Bolsonaro het land heeft verlaten, zei zijn persbureau. Maar Mourao zal de presidentiële sjerp niet aan Lula doorgeven, merkte een woordvoerder op, die twijfels opriep over wie de ceremoniële overdracht zal doen.

Het presidentiële vliegtuig vertrok kort na 14.00 uur lokale tijd uit Brasilia. "Ik ben in de vlucht, snel terug", zei Bolsonaro eerder op de dag tegen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. De Amerikaanse ambassade in Brasilia verwees vragen over Bolsonaro's reis door naar het kantoor van de Braziliaanse president.

Laatste woorden
Het vertrek van Bolsonaro volgt op weken van stilte, nadat hij de meest beladen verkiezingen in Brazilië in een generatie verloor.

Sommige aanhangers van Bolsonaro hebben geweigerd Lula's overwinning te accepteren, in de overtuiging dat zijn ongegronde beweringen dat de verkiezingen van oktober waren gestolen. Dat heeft bijgedragen aan een gespannen sfeer in de hoofdstad Brasilia, met rellen en een verijdeld bomaanslag vorige week.

In zijn toespraak op sociale media bestempelde Bolsonaro het bomcomplot als een "terroristische daad" waarvoor geen rechtvaardiging was. Hij probeerde afstand te nemen van George Washington Sousa, de man die bekende dat hij de bom had gemaakt en die de politie vertelde dat Bolsonaro's wapenoproep hem inspireerde om een arsenaal aan wapens en explosieven op te bouwen.

"De man had ideeën die door geen enkele burger worden gedeeld, maar nu classificeren ze hem als een 'Bolsonarista'", zei de president. Toch prees Bolsonaro ook demonstranten die buiten legerkazernes in het hele land hebben gekampeerd, waarbij hij er bij het leger op aandrong een staatsgreep te plegen.

Wapens die in beslag zijn genomen door George Washington de Oliveira Sousa, die werden vastgehouden de dag nadat de politie zei dat ze zijn plan om een explosief tot ontploffing te brengen nabij de luchthaven van Brasilia verijdelden. (Foto via Reuters)

"Ik moedigde niemand aan om de confrontatie aan te gaan", zei hij, eraan toevoegend dat zijn aanhangers alleen op zoek waren naar "vrijheid". Hij zei dat de protesten "spontaan" waren geweest, zonder leiderschap of coördinatie.

Het snelle vertrek van Bolsonaro was een teleurstelling voor velen die hem steunden.Zijn reputatie kreeg ook een klap te verduren vanwege zijn stilzwijgen na de verkiezingen. Sommige van zijn diehard supporters bij de ingang van het Alvorada-paleis, de presidentiële residentie waar hij woonde, noemden hem tijdens zijn toespraak een "lafaard", aldus een getuige van Reuters.

Anderen voelden zich in de steek gelaten door zijn vertrek. "Het voelt alsof mijn vriend me heeft verlaten", zei Deise Casela, een 57-jarige weduwe, terwijl ze de Braziliaanse vlag aanraakte die werd gestreken nadat Bolsonaro de woning verliet. "Ik ben weer aan het rouwen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May