Voormalig paus Benedictus XVI overleden
31 Dec 2022, 08:48
foto
Voormalig paus Benedictus XVI die bijna 10 jaar geleden aftrad, is vanmorgen overleden. Hij werd 95 jaar. (Getty Images)


Voormalig paus Benedictus XVI is op 95-jarige leeftijd overleden in zijn residentie in het Vaticaan, bijna tien jaar nadat hij aftrad wegens slechte gezondheid. Hij leidde de katholieke kerk minder dan acht jaar tot hij in 2013 de eerste paus werd die aftrad sinds Gregorius XII in 1415.

Benedictus bracht zijn laatste jaren door in het Mater Ecclesiae-klooster binnen de muren van het Vaticaan.

Zijn opvolger paus Franciscus zei dat hij hem daar vaak had bezocht.

Het Vaticaan zei in een verklaring: "Met droefheid deel ik u mede dat de emeritus paus, Benedictus XVI, vandaag om 9.34 uur is overleden in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan."

Het Vaticaan zei dat het lichaam van de emeritus paus vanaf 2 januari in de Sint-Pietersbasiliek zal worden geplaatst voor "de groet van de gelovigen".

Paus Franciscus zal de begrafenis op 5 januari op het Sint-Pietersplein in Rome leiden, aldus een woordvoerder.

Klokken luidden vanuit de kathedraal van München en er klonk een enkele bel vanaf het Sint-Pietersplein in Rome nadat de dood van de voormalige paus was aangekondigd.

Het hoofd van de katholieke kerk in Engeland en Wales, kardinaal Vincent Nichols, zei dat paus Benedictus "een van de grote theologen van de 20e eeuw" was.

In een verklaring zei hij: "Ik herinner me met bijzondere genegenheid het opmerkelijke bezoek van de paus aan deze landen in 2010. We zagen zijn hoffelijkheid, zijn zachtaardigheid, de opmerkzaamheid van zijn geest en de openheid van zijn welkom voor iedereen die hij ontmoette."

De Britse premier Rishi Sunak noemde de voormalige paus "een groot theoloog wiens bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2010 een historisch moment was voor zowel katholieken als niet-katholieken in ons hele land".

De Franse president Emmanuel Macron zei dat paus Benedictus "met ziel en intelligentie werkte aan een meer broederlijke wereld" en zei dat zijn gedachten uitgingen naar katholieken in Frankrijk en de rest van de wereld.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni zei dat paus Benedictus "een reus van geloof en rede was".

"Hij stelde zijn leven in dienst van de universele Kerk en sprak, en zal blijven spreken, tot de harten en geesten van mensen met de spirituele, culturele en intellectuele diepgang van zijn leergezag."

De Duitse kanselier, Olaf Scholz, zei dat paus Benedictus voor velen, niet alleen in Duitsland, "een vormende figuur van de katholieke kerk, een controversiële persoonlijkheid en een slimme theoloog" was.

De Ierse president Michael D Higgins zei dat de voormalige paus zal worden herinnerd vanwege "zijn onvermoeibare inspanningen om een gemeenschappelijk pad te vinden voor het bevorderen van vrede en welwillendheid over de hele wereld".

Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, zei dat paus Benedictus "een van de grootste theologen van zijn tijd was - toegewijd aan het geloof van de Kerk en standvastig in haar verdediging".

Na het nieuws over de dood van de voormalige paus begonnen mensen zich te verzamelen op het Sint-Pietersplein in Rome.

Annamaria (65) en Patrizia (64), die op bezoek waren uit de Noord-Italiaanse stad Bologna, zeiden dat ze er onmiddellijk heen gingen zodra ze hoorden van het overlijden. "We kwamen hier om te bidden. Hij was een groot paus, zeker heel anders dan Franciscus, hij was een groot intellectueel en geleerde. Net als de rest van de kerk zullen we hem altijd herinneren", vertelde Annamaria aan de BBC.

Barbara Bernadas, een toerist uit de Spaanse stad Barcelona, zei dat zij en haar vriend een gevoel van verbijstering hadden toen ze het nieuws hoorden. "We hoorden van zijn dood net toen we op het Sint-Pietersplein waren. Een toeristengids vertelde ons net waar Benedictus woonde, het voelt surrealistisch. Wat gaat er nu gebeuren? Deze situatie is ongekend; er zijn geen protocollen om te volgen voor wat er zal gebeuren nu. Het is zeker een ongekend historisch moment", zei ze.

Hoewel de voormalige paus al geruime tijd ziek was, zeiden de Vaticaanse autoriteiten dat zijn toestand verslechterde vanwege de toenemende leeftijd.

Woensdag deed paus Franciscus een beroep op zijn laatste audiëntie van het jaar in het Vaticaan om "een speciaal gebed te bidden voor emeritus paus Benedictus", van wie hij zei dat hij erg ziek was.

Benedict, geboren als Joseph Ratzinger in Duitsland, was 78 toen hij in 2005 een van de oudste pausen ooit werd. Gedurende een groot deel van zijn pausdom kreeg de katholieke kerk te maken met beschuldigingen, juridische claims en officiële rapporten over tientallen jaren van kindermisbruik door priesters.

Eerder dit jaar erkende de voormalige paus dat er fouten waren gemaakt bij de behandeling van misbruikzaken toen hij tussen 1977 en 1982.aartsbisschop van München was.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May