Resultaten Staatsolie hoger dit jaar ten opzichte van 2021
31 Dec 2022, 00:01
foto
Resultaten Staatsolie 2022. Planning 2022 vs realisatieprognose 2022 vs Realisatie 2021
(1 barrel is een vat van 159 liter.) Staatsolie haalt ruimschoots de productiedoelen.


Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. kijkt met een positief gevoel terug naar 2022. De productie van olie, geraffineerde producten en elektriciteit en de geconsolideerde omzet zijn hoger in vergelijking met 2021. Staatsolie blikt met een goed gevoel terug op 2022. Het bedrijf zegt tevreden te zijn met de resultaten.

De niet-geauditeerde financiële resultaten laten in vergelijking met 2021 op alle fronten een verbetering zien. De verwachte geconsolideerde omzet over 2022 is US$ 840 miljoen, wat 51 procent meer is vergeleken met de US$ 558 miljoen van 2021. Dit, voornamelijk als gevolg van een hogere gemiddelde olieprijs in 2022 van US$ 93 per vat (US$ 70 per vat in 2021). De winst vóór belastingen wordt geschat op ruim US$ 420 miljoen (US$ 213 miljoen in 2021). De inkomsten vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijving en amortisatie (earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation, EBITDA) zijn ongeveer US$ 610 miljoen (US$ 387 miljoen in 2021). De bijdrage aan de staatskas bedraagt bijkans US$ 300 miljoen (US$ 186 miljoen in 2021) in de vorm van belastingen, dividend en royalty's uit Staatsolie's participatie in goudmijnen.

Productieresultaten

Bij de productie van ruwe olie, geraffineerde producten en elektriciteit, zijn de resultaten boven het doel in alle segmenten, behalve thermische elektriciteitsopwekking. In 2022 zijn er 6,14 miljoen vaten Saramacca Crude geproduceerd, ongeveer 110.000 vaten meer dan de doelstelling. In de Staatsolieraffinaderij is een recordhoeveelheid van 3,3 miljoen vaten hoogwaardige diesel en gasoline geproduceerd, een toename van ruim 300.000 vaten in vergelijking met 2021. Aan stookolie en bitumen zijn in totaal ongeveer 1,9 miljoen vaten geproduceerd.

Staatsolie Power Company Suriname heeft ongeveer 75 procent van de elektriciteitsbehoefte van Suriname opgewekt. De thermische centrale, waarvan de generatoren op stookolie draaien, heeft ongeveer 283.000 megawattuur (MWh) elektriciteit opgewekt. De productie van thermische elektriciteit is onderhevig aan ‘vraag-en-aanbod’. In de Afobaka-waterkrachtcentrale is ongeveer 1,2 miljoen MWh opgewekt, 200.000 MWh meer dan gepland. Door de hogere waterstanden in het stuwmeer – het gevolg van de meer dan gemiddelde regenval – is er meer waterkrachtenergie geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. De maximale dagopwekking bedroeg 162 MW (153 MW in 2021).

Dochteronderneming GOw2 heeft in 2022 haar marktaandeel behouden. De eerste fase van het project World Class Retail Network is met de oplevering van de vernieuwde servicestation te Latour, in maart afgerond. In de komende jaren zullen meerdere GOw2-pompstations vernieuwd worden. Dit moet ervoor zorgen dat GOw2 als een topmerk in Suriname wordt bevestigd en dat het marktaandeel in het retail-segment in stand wordt gehouden.

Offshore
De exploratie- en appraisal-activiteiten in offshore-Suriname worden internationaal en lokaal met grote belangstelling gevolgd. Appraisal is het proces van het bevestigen van oliehoudende lagen en winbare volumes. De Blok 58-partners TotalEnergies en APA Corporation hebben een grondige evaluatie en beoordeling nodig van de vondsten, voordat er een definitief investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) voor het ontwikkelen van een productieveld kan worden genomen. Een FID volgt na vaststelling van voldoende reserves. Staatsolie is er optimistisch over dat een definitief investeringsbesluit voor de ontwikkeling van een productieveld in Blok 58 zal worden genomen. Dit blok heeft een exploratiesucces van meer dan zestig procent wat naar wereldmaatstaven (24 procent) uitstekend is. In het afgelopen jaar zijn er vier putten (exploratie en appraisal) in Blok 58 geboord.

In Blok 42 (Shell, Chevron en Hess) is er een exploratieput geboord. De resultaten hiervan zijn bemoedigend voor verdere exploratieactiviteiten in dit blok. In Blok 53 (APA, Petronas en CEPSA) is met de exploratieput Baja-1 een vondst gedaan. De evaluatie van de boorresultaten is gaande en APA zal binnenkort aangeven hoe de Baja-1-vondst verder zal worden onderzocht.
In Blok 52 (Petronas, ExxonMobil) zijn er exploratieputten voor het werkprogramma van 2023 geïdentificeerd. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe de eerdere Sloanea-1 gasvondst in dit blok te verkennen en eventueel als commercieel productieveld te ontwikkelen.

Momenteel vindt in Suriname één van de grootste seismische onderzoeken ter wereld plaats. Een consortium van drie internationale bedrijven vergaart hoge resolutie driedimensionale (3D) seismische data in het 22.000 km² ondiep Surinaams zeegebied, bekend als de shallow offshore. Het gebied ligt ten zuiden van de diepe offshore, tot 140 kilometer vanaf de kust met waterdiepten van 30 tot 75 meter. De vergaarde 3D seismische data zullen bijdragen aan de verdere exploratie van de shallow offshore. Het project is in oktober 2021 gestart. De eerste fase en een deel van de tweede fase zijn dit jaar afgerond. In 2023 wordt dit project vervolgd.

In april hebben Staatsolie en Chevron een productiedelingscontract voor het shallow offshore-blok 7 ondertekend. Staatsolie heeft via zijn dochteronderneming Paradise Oil Company N.V. (POC) een participatie-aandeel van twintig procent. Hiertoe hebben POC en Chevron een Joint Operating Agreement (JOA) gesloten.

Vooruitzichten

Staatsolie zal zich de komende jaren blijven focussen op het bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname via een verantwoorde ontwikkeling van energiebronnen. In de onshore (het landareaal) blijft het vinden van reserves en handhaven van de olieproductie op zes miljoen barrels per jaar, het belangrijkste doel. Het kostenbesparingsprogramma om de positie van Staatsolie als concurrerende olieproducent te behouden, wordt voortgezet.

In de offshore gaan de technische en commerciële evaluatie van de lopende exploratie- en beoordelingsprogramma’s van de internationale partners door. Staatsolie blijft ernaar toewerken om deel te nemen aan een ontwikkelings- en productiefase wanneer het zover is. Onder andere wordt aandacht besteed aan het financieringsproces hiertoe.
Voor de raffinaderij blijft de focus op een stabiel productieniveau en het verder verhogen van de beschikbaarheid, terwijl via verbeteringsprogramma's de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. In 2023 worden er voorbereidingen getroffen voor de vierjaarlijkse grote inspectie- en revisiebeurt van de raffinaderij die in 2024 zal plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May