'Dank u, koning': Brazilië licht op ter ere van Pelé
30 Dec 2022, 21:51
foto
Mensen verzamelden zich voor een gebouw in São Paulo, waarop het gezicht van Pelé is afgebeeld. (Getty Images)


Brazilië is wakker geworden op de eerste dag zonder voetballegende Pelé. "The King", die drie World Cups won en alom werd beschouwd als de beste voetballer aller tijden, is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden in Sao Paulo.

's Nachts straalde Pelé's gezicht op gebouwen in het Zuid-Amerikaanse land en werden oriëntatiepunten verlicht ter nagedachtenis van hem. Fans gingen de straat op, gekleed in zijn iconische nummer 10-shirt.

De Braziliaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Fans verzamelden zich donderdagmiddag buiten het Albert Einstein-ziekenhuis in Sao Paulo toen ze het nieuws hoorden over de dood van Pele. Buiten stond op een spandoek "Eeuwige koning Pelé".

Pelé onderging sinds 2021 een behandeling voor darmkanker. Wetende dat zijn toestand verslechterde, hadden Brazilianen wekenlang nagedacht over zijn leven en nalatenschap. Het ziekenhuis heeft een verklaring afgegeven waarin zijn dood wordt bevestigd door meervoudig orgaanfalen dat verband houdt met zijn kanker.

Maar als weerspiegeling van zijn status voegde het ziekenhuis eraan toe dat het het leed deelde dat de familie en iedereen voelde na het verlies van "onze geliefde koning van het voetbal".

Een man, die buiten het FIESP-gebouw in Sao Paulo stond terwijl het een kleurrijk eerbetoon toonde, sprak over de intense gevoelens voor Pelé. "Het is onbeschrijfelijk om op dit moment te zeggen wat we hier doormaken: het verlies", zei Widisley Guimaraes tegen persbureau Reuters.

Het standbeeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro werd verlicht in de kleuren van de Braziliaanse vlag. (Foto: AFP)

Eerbetoon is binnengestroomd voor de overleden voetballer, waaronder de Braziliaanse aanvaller Neymar, die zei: "Vóór Pelé was voetbal slechts een sport."

"Pelé veranderde alles. Hij veranderde voetbal in kunst, in amusement. Hij gaf een stem aan de armen, aan zwarte mensen."

De Franse spits en Neymar's teamgenoot van Paris St-Germain, Kylian Mbappé, voegde eraan toe "zijn nalatenschap zal nooit worden vergeten".

Pelé scoorde een wereldrecord van 1.281 goals in 1.363 optredens tijdens een 21-jarige carrière, waaronder 77 goals in 92 wedstrijden voor zijn land.

De enige speler die het WK drie keer won, met de trofee in 1958, 1962 en 1970, werd in 2000 door de FIFA uitgeroepen tot Speler van de Eeuw.

Maar hij was ook een cultureel icoon. Als zwarte man klom Pelé op tot de status van nationale schat in een land met een diepe geschiedenis van slavernij en een blijvende erfenis van segregatie.

Hoewel hij zelden over racisme sprak, verdedigde hij de kracht van voetbal om de natie samen te brengen.

Pele's wake zal vandaag worden gehouden in de voetbalclub Santos - jarenlang zijn thuisstadion.

Morgen zal zijn kist door de straten van zijn geboorteplaats Santos aan de kust worden gedragen, voordat hij in besloten kring wordt begraven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May