Belastingwetten aangenomen in DNA; nog veel twijfels bij BTW
30 Dec 2022, 00:58
foto
Behalve de BTW-wet zijn de overige drie wetten met algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee.


Het is De Nationale Assemblee gelukt de vier belastingwetten vóór de jaarwisseling goed te keuren. De Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) is gisteravond met 27 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen. De NDP- en de BEP-fractie hebben tegengestemd. De wetten Loon-, Inkomsten- en Casinobelasting zijn met algemene 40 stemmen aangenomen. De belastingvrije som is opgetrokken naar SRD 7.500 en de belastingschijven zijn aangepast.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, zei dat de regering geen zekerheid heeft kunnen bieden dat de uitvoering van de BTW goed zal verlopen. Ook is er niet gekeken naar ander alternatieven om belasting te heffen. De regering heeft volgens Parmessar ervoor gekozen meer lasten te plaatsen op de bevolking. Daarnaast is er niet ingegaan op veel vragen en voorstellen.

Er bestaan nog veel twijfels over de uitvoering van de BTW. De vrees is dat de Belastingdienst niet in staat is controle uit te voeren waardoor de burgers onnodig meer geld in rekening gebracht zal worden. Het parlement heeft ook zijn bezorgdheid uitgesproken over de slechte communicatie en voorlichting waarbij niet alleen consumenten, maar ook veel bedrijven niet weten wat de BTW inhoudt.

Voor 2023 is begroot SRD 4.1 miljard aan BTW binnen te halen. Minister Albert Ramdin ad-interim van Financiën en Planning was kort in zijn beantwoording, omdat vele vragen beantwoord waren. Hij deelde mee dat de voorlichting geïntensiveerd zal worden. Er wordt een extern communicatiebedrijf in dienst genomen dat hiermee moet helpen. Tot nu toe hebben zich 1.000 rechtspersonen en 100 natuurlijke personen geregistreerd. Voor de controle zal de Belastingdienst samen met het ministerie van Economische Zaken extra optreden tegen personen en bedrijven die misbruik maken. De regering is met enkele voorstellen van De Nationale Assemblee meegegaan. Zo worden aardvruchten, pindakaas, jam en meel toegevoegd aan de nultarievenlijst. De initiatiefnemers Kishan Ramsukul en Chanrui Wang (beiden VHP) hebben mondelinge aktes van wijziging ingediend waarbij is meegegaan met enkele voorstellen van het parlement.

De 5% BTW op brandstof blijft gehandhaafd ondanks de vraag naar vrijstelling. Vooral BEP-fractieleider Ronny Asabina is fel gekant hiertegen. Hij voerde aan dat het leven in het binnenland alleen maar duurder zal worden. Asis Gajadien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, vroeg de regering de samenleving te beschermen door in de overgangsregeling op te nemen dat de prijzen in de winkels niet verhoogd mogen worden met 10% als de BTW ingaat. Levensmiddelen gekocht tot en 31 december 2022 moeten tot en met 31 maart 2023 verkocht worden zonder BTW in rekening te brengen. De regering heeft dit voorstel overgenomen.

Veel leden hebben gewezen op inkomstenderving door de Staat als dit gebeurt. Er werd gewaarschuwd voor grotere verwarringen. Daarnaast werd gevraagd hoe de controle zal plaatsvinden, omdat de consument niet weet welk product dit jaar of vorig jaar is ingekocht. Ondanks deze maatregel is de vrees dat de consument toch meer zal betalen zonder dat er een instantie is waar men terecht kan. Gajadien legde uit dat op die levensmiddelen al Omzetbelasting is geheven en daar bovenop niet weer BTW moet worden berekend.

Parmessar wees op de zwakte van de verschillende afdelingen bij de Belastingdienst en de slechte waardering van de medewerkers. Er moet volgens hem meer geïnvesteerd worden in dit instituut. Radjendrekoemar Debie (VHP) vroeg wederom of de invoering niet met drie maanden verschoven kon worden. Hij vroeg ook hoeveel inkomsten de Staat zal derven als er verschoven wordt, maar hierop heeft de regering niet geantwoord. Jennifer Vreedzaam (NDP) zei dat het jammer is dat de regering alleen op het geld focust en niet denkt aan de gevolgen voor de samenleving. Zij wees vooral op de wijze waarop de regering omgaat met het parlement waarbij geen transparantie, informatie en data verschaft wordt. Ook wordt er niet eerlijk gecommuniceerd. Volgens Vreedzaam luistert de regering niet naar het parlement. Het neemt besluiten om die pas te corrigeren als het mis gaat.

Soerjani Mingoen (VHP) vroeg monitoring en dat de regering ervoor zorgt dat zij nu een groter belastingbereik heeft met de BTW. Ze vroeg om de capaciteit bij de Belastingdienst op te voeren, te werken aan de onderbemanning. Asabina zei dat er niet voldoende wordt geïnvesteerd in de Belastingdienst. Hij wees erop dat de regering geen lijst met basisgoederen kon presenteren en dat het parlement zelf moest bepalen wat op de lijst moest komen.

Evert Karto (ABOP/PL) vroeg de regering om te werken aan de controlemechanismen en te zorgen dat alle kansspelen BTW betalen. Remi Tarnadi (NDP) wees op de financiële decentralisatie die er niet is. De overheid moet volgens hem een goed systeem bouwen voor naleving van de wet. Obed Kanape, fractieleider van de ABOP, vestigde vooral de aandacht op vrijstelling van BTW voor brandstof voor boottransport en de opwekking van elektriciteit in het binnenland. Patrick Kensenhuis (NDP) zei dat opgepast moet worden dat mensen niet dubbel belasting gaan betalen, omdat winkeliers zich nu al hebben voorgenomen hun prijzen aan te passen.

Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, haalde aan dat de vrees is dat door de slechte voorbereiding veel afgewenteld zal worden op de kleine man. Hij deed een beroep op de regering om maatregelen te treffen om het volk niet in een ander fiasco te brengen. Mahinder Jogi (VHP) zei dat de BTW een van de offers is die gebracht moeten worden om het land uit de crisis te halen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May