Productie van melk kan efficiënter tegen lagere kosten
28 Dec 2022, 02:54
foto
Nayan Girjasing presenteert zijn thesis over de melkveehouderij. De productie van rauwe melk is gedaald met ruim 55%.


Nayan Girjasing - oriëntatie Veeteelt - studeerde onlangs af van de studierichting Agrarische Produktie. De bachelor thesis Een Evaluatie van de kosten en baten van de melkveehouderij gericht op rendementsverhoging is ter afronding van de opleiding Agrarische Produktie aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Het onderzoek voor de thesis is uitgevoerd bij 33 melkveebedrijven en heeft plaatsgevonden van juni 2020 - september 2022.

De afgelopen 10 jaren is de lokale productie van rauwe melk met meer dan 55% gedaald. Dit resulteert in een zelfvoorzieningsgraad van slechts 12-13%. Met de enorme vraag naar zuivel en het steeds verminderende productie van rauwe melk zal er steeds meer zuivel moeten worden geïmporteerd om het productietekort te compenseren. Hiermee is Europa de groot verdienen van zuivel die in Suriname wordt geconsumeerd in de plaats van Europa.

Als motief voor de achteruitgang geven de melkboeren aan dat de opkoopprijs van rauwe melk niet voldoende is voor een rendabele bedrijfsvoering. Integendeel is het ministerie van LVV de mening is toegedaan  dat de bedrijfsvoering van de melkveebedrijven niet efficiënt is, waardoor de productiekosten aan de hoge kant liggen. Deze onenigheid tussen de belanghebbenden is al decennialang gaande en ondanks de belanghebbenden hetzelfde doel hebben nl. het realiseren van een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering (vanuit verschillende perspectieven), zijn zij het vaak niet eens met elkaar.

Het uiten van verwijten van de erbarmelijke situatie van de sector zal niet voor een gerichte ontwikkeling zorgen. Het probleem in de melkveesector dient integraal te worden benaderd, waarbij elke belanghebbende zijn verantwoordelijkheden kent en naar behoren uitvoert. Gebeurt dit niet, dan zullen de gevolgen nijpend zijn voor Suriname. Het steeds afhankelijker worden van de import om het productietekort te compenseren kost de Staat sociaal-maatschappelijke en economische profijten in een periode waar het onontbeerlijk is.

Het produceren van melk kan efficiënter en voornamelijk tegen lagere kosten plaatsvinden middels het implementeren van betere managementpraktijken. Dit is uiteraard alleen mogelijk indien de overheid voorwaarden schept die een efficiëntere bedrijfsvoering faciliteren. Het frequent verhogen van de opkoopprijs van rauwe melk, terwijl het management van melkveebedrijven voor verbetering vatbaar is, is niet zinvol en stimuleert in tegendeel slechte management praktijken. Naar aanleiding hiervan is dit onderzoek uitgevoerd met als doel handvaten te bieden voor een gerichte ontwikkeling van de melkveesector.

Hiervoor zijn enkele fundamentele vragen beantwoord waaronder:
1. Wat zijn de huidige kosten en baten bij de melkproductie in Suriname?
2. Welke management praktijken vormen een belemmering voor het rendabeler maken van de melkproductie?
3. Welke productie cijfers kunnen verwacht worden onder Beste Management praktijken?
4. In welke mate zal de rendabiliteit stijgen bij verbetering van het management?
5. Hoe groot zal de investering zijn die noodzakelijk is voor het bereiken van de verbeterde management?
6. Welke voorwaarden dient de overheid te scheppen om de boeren tegemoet te komen bij het verbeteren van het management?

De resultaten hebben het volgende uitgewezen
• Onder de huidige management praktijken, genereren grote melkveebedrijven een winst van SRD 2,82 | USD 0,13 voor elke kg geproduceerde melk, terwijl middelgrote en kleine melkveebedrijven verliezen van resp. SRD1,67 | USD0,07 en SRD1,18 | USD0,06 lijden voor elke kg geproduceerde melk. De jaarlijkse netto-opbrengsten van kleine, middelgrote en grote melkveebedrijven zijn resp. US$ 1.964,63; US$ 2.938,82 en US$ 17.458,90.

• Het management is geëvalueerd middels kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Elke KPI kreeg een beoordeling van goed, gemiddeld of slecht op basis van in welke mate het overeenkomt met Best Maangement practices. Van de 15 KPI’s voldoen de melkveebedrijven aan slechts 11/15 KPI’s het management op de melkveebedrijven is dus voor veel verandering vatbaar.

• Op basis van de managementknelpunten die zijn geïdentificeerd op de melkveebedrijven is een praktisch verbeterprogramma uitgeschreven dat gedetailleerd aangeeft op welke manieren elk knelpunten verbeterd kan worden. Ook zijn er verschillende tools ontwikkeld die bepaalde management activiteiten versimpelen.

• Voor het implementeren van de eerste fase van de verbeteringen is er een bedrag van US$ 50.000-US$ 70.000 per bedrijf.

•  Volgens de prognose kostenanalyse zal bij het implementeren van de verbeteringsmaatregelen (incl rente van hierboven genoemde lening) onder de huidige opkoopprijs van rauwe melk van SRD10,- /kg (bij een vetgehalte van min.  3,3%), een extra overschot bij kleine, middelgrote en grote melkveebedrijven van resp. SRD 4,23| US$ 0,20; SRD 5,30| US$ 0,25 en SRD 2,00| US$ 0,09 gegenereerd worden voor elke kg geproduceerde melk. Het netto rendement van kleine, middelgrote en grote melkveebedrijven zal vervolgens verbeteren met een veelvoud van resp.  7,77; 12,82 en 4,18.

• Het verbeteren van de rentabiliteit vereist niet alleen een management verbetering op de melkveebedrijven, maar eist ook verbetering in de dienstverlening en voorzieningen van de verschillende belanghebbenden in de sector (voerleveranciers en overheidsinstituten). Er is een verbeterprogramma met een integrale benadering opgesteld. De uitwerking van het verbeter programma is verdeeld over 2 sub paragrafen. In de eerste sub paragraaf wordt een verbetering van management op de melkveebedrijven gedetailleerd omschreven en in de tweede sub-paragraaf wordt de nodige versterking van de overheidsinstituten gedetailleerd beschreven.

Naast een programma voor het verbeteren van de primitieve en achterhaalde technologieën op de melkveeboerderijen zijn er sterke instituten nodig die het verbeterprogramma kunnen ondersteunen. Melkveehouderij biedt alleen perspectief onder bepaalde voorwaarden die de overheid dient te scheppen. Alhoewel er ongebruikelijk veel mensen in dienst worden genomen door de publieke sector in relatie tot de grootte van de sector en het aantal boeren die ermee worden gediend, zijn de instituten niet instaat de sector te dienen (stimuleren). Voor een duurzame toename in de melkproductie zullen instituten moeten worden versterkt, zodat de beschermende, faciliterende, regulerende en controlerende taken van de overheid effectief en doelgericht kunnen worden uitgevoerd. Deze taken van de overheid zijn ook in het verbeterprogramma opgenomen.

De beoordelingscommissie bestond uit: Dhr. R. TjienFooh (Faculteits/Praktijkbegeleider. Beoordelaat, Drs. R. Ramsewaksing (Medebegeleider/ Beoordelaar, Mw. M. Dinmohamed, MSc (Externe Beoordelaar) en Prof. L. Ori, Ph.D als Voorzitter van de Beoordelingscommisie.

Het pakket aan verbeteringstools stelt de Girjasing gratis ter beschikking via nayangirja@hotmail.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May