Sewdien in Nickerie: Rattenplaag serieus probleem
26 Dec 2022, 00:00
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV in gesprek met boeren. Rechts Assembleelid Hariët Ramdien die de aandacht vroeg van de regering voor de rattenplaag. (Foto: LVV)


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) noemt de rattenplaag in Nickerie serieus. Hij heeft zich zondag, op eerste Kerstdag, georiënteerd in verschillende gebieden die reeds weken worden geteisterd door ratten. De bewindsman heeft samen met de Assembleeleden Harriët Ramdien, Mohamedsafiek Gowrie (beiden VHP) en enkele boeren een bezoek gebracht aan verschillende arealen in de Henarpolder.

Eerder zijn vanuit LVV bekendmakingen uitgegaan over hoe deze plaag op verantwoorde manier te bestrijden. Ook, zijn boeren opgeroepen zich aan te melden bij de verschillende ressortkantoren in het district om eventuele schade die door ratten is veroorzaakt, door te geven. Afgelopen week is er in Nickerie door de districtscommissaris (dc), Senrita Gobardhan, een commissie geïnstalleerd die adviezen en een plan van aanpak moet opstellen om deze plaag die zich  voor de tweede keer voor dit jaar in Nickerie manifesteert, op de beste wijze aan te pakken. De oorzaak van deze rattenplaag wordt gezocht in de vele braakliggende velden die de afgelopen seizoenen vanwege de regens slecht zijn onderhouden, meldt LVV. 

In samenspraak met de geïnstalleerde commissie en enkele boeren is besloten, als eerste aanzet, een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken tegen de rattenplaag. Het middel genaamd Rodenticyde zal in bepaalde hoeveelheden op de dammen van de landbouw arealen geplaatst moeten worden om de ratten te bestrijden. Het ministerie zal nu nagaan hoeveel van dit middel nodig is en of de benodigde hoeveelheden wel direct voorradig zijn in ons land, zo niet hoe snel die kunnen worden binnengehaald. De bedoeling is dat er in het Henarpolder en Wageningen gebied hiermee een start wordt gemaakt, omdat daar de concentratie ratten het grootst is.

Verder zal LVV de informatie naar de boeren over de bestrijding van de ratten opvoeren. Ook zal  er vanuit het districtscommissariaat en het ministerie van LVV een campagne worden gestart om boeren bewust te maken op de noodzaak van goed en geregeld onderhoud van hun dammen en braakliggende percelen. Ondertussen zal de door de dc geïnstalleerde commissie, samen met LVV onderzoek doen naar een structurele oplossing van de rattenplaag in het district Nickerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May