Ijzige winterstorm treft 250 miljoen Amerikanen en Canadezen
24 Dec 2022, 14:40
foto
Koeien lopen in de sneeuw na een sneeuwstorm in Sturgis, South Dakota. (Foto: Reuters)


Bijna 250 miljoen Amerikanen en Canadezen voelen de ijzige greep van een enorme winterstorm die verband houdt met ten minste 19 doden voorafgaand aan het vakantieweekend. Meer dan 1,5 miljoen mensen hebben sinds donderdag geen stroom meer en duizenden vluchten zijn geschrapt.

De enorme storm strekt zich uit over meer dan 3.200 km van Texas tot Quebec.

Een bomcycloon, wanneer de atmosferische druk keldert, heeft sneeuwstormen veroorzaakt in de Grote Meren op de grens tussen de VS en Canada.

Er zijn bijna volledig witte omstandigheden gemeld in Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan en Buffalo, New York, waar de Amerikaanse National Weather Service (NWS) een zicht van "nul mijl" rapporteerde.

In Canada werden Ontario en Quebec het zwaarst getroffen door de Arctische ontploffing, waarbij de stroom voor honderdduizenden uitviel.

Een groot deel van de rest van het land, van British Columbia tot Newfoundland, werd gewaarschuwd voor extreme kou en winterstormen.

De temperaturen in Elk Park, in de Amerikaanse staat Montana, daalden tot -45°C, terwijl de stad Hell, Michigan, dichtgevroren is. Het was -17°C in de besneeuwde gemeenschap op vrijdagavond.

In South Dakota verbrandden ingesneeuwde indianen kleding voor warmte nadat de brandstof op was, zeiden stamfunctionarissen.

Zware sneeuwval werd voorspeld in gebieden van Pennsylvania en Michigan.

Meer dan acht miljoen mensen bleven onder sneeuwstormwaarschuwingen, zei de NWS.

Er zijn kustoverstromingen waargenomen in New England, New York en New Jersey, waarbij gemeenschappen onder water kwamen te staan en hoogspanningslijnen werden neergehaald.

In de Pacific Northwest schaatsten sommige inwoners op bevroren straten in Seattle en Portland.

Zelfs de meestal mildere zuidelijke staten Louisiana, Alabama, Florida en Georgia kregen te maken met waarschuwingen voor hardvriezen.

Bij een aantal van de stormgerelateerde dodelijke slachtoffers waren verkeersongevallen betrokken, waaronder een opstapeling van 50 auto's in Ohio waarbij vier automobilisten om het leven kwamen. Nog eens vier stierven bij afzonderlijke ongevallen in de deelstaat.

Reisproblemen door het hele land werden verergerd door een tekort aan sneeuwploegoperators, met als schuld lage lonen.

Volgens de volgsite FlightAware werden vrijdag meer dan 5.900 Amerikaanse vluchten geannuleerd, terwijl passagiers streden om thuis te komen voor Kerstmis. Er zijn al 1.600 zaterdagvluchten geannuleerd.

Volgens PowerOutage.us zitten sinds vrijdag honderdduizenden mensen in de VS zonder stroom.

Nutsbedrijven in de Tennessee Valley implementeerden gecontroleerde stroomonderbrekingen om energie te besparen.

De NWS zegt dat de komende dagen meer dan 100 dagelijkse koude-temperatuurrecords kunnen worden verbroken. Tientallen jaren oude records zijn al gematcht:

- Denver, Colorado, zakte donderdag naar -31°C, het laagste punt sinds de jaren negentig.
- Wichita, Kansas, registreerde de koudste gevoelstemperatuur (-35°C) sinds 2000
- In Nashville, Tennessee, daalde de temperatuur voor het eerst in 26 jaar tot onder nul
- Casper, Wyoming, vestigde dinsdag een nieuw laagterecord van -41°C
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May