Zunder sluit gang rechter herstelbetalingen niet uit
22 Dec 2022, 00:00
foto
Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, vindt herstelbetalingen door Nederland een principiële aangelegenheid.


Als het nodig is zal de de Nationale Reparatie Commissie naar de rechter stappen om herstelbetalingen van Nederland af te dwingen, geeft voorzitter Armand Zunder aan. De commissie heeft daarom tijdens haar verblijf in Nederland, een bezoek gebracht aan advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld. Zij is gespecialiseerd in mensenrechtenschendingen en heeft vaker voor mekaar gekregen dat slachtoffers gecompenseerd zijn geworden. Ondertussen heeft ze in een brief de overheid op het hart gedrukt om geen overeenkomsten te tekenen die Nederland "niet aansprakelijk" zouden kunnen stellen voor het slavernij verleden.

Zunder heeft op een persconferentie woensdag verslag gedaan van het bezoek aan Nederland tussen 11 en 18 december. Zij waren door premier Marc Rutte uitgenodigd voor een meeting in het Catshuis, zijn ambtswoning, waar gesproken zou worden over mogelijke excuses voor het slavernijverleden. Volgens de commissie moesten in de excuses het leed van de oorspronkelijke bewoners, aansprakelijkheid en herstelbetalingen zijn meegenomen.

Premier Rutte heeft op 19 december voor de misdaden tegen de menselijkheid tijdens de slavernij en daarvoor, excuses aangeboden. De Inheemsen zijn niet genoemd. Achteraf wel in een gewijzigde versie van de verklaring bestemd voor het Nederlands parlement. Ook zijn in de toespraak aansprakelijkheid en herstelbetalingen niet aan de orde geweest.

De commissie heeft tijdens het verblijf in Nederland naast de meeting in het Catshuis, gesprekken en ontmoetingen gehad met verschillende organisaties, en burgemeesters wiens steden direct met de slavernij te maken hadden. "We hebben het ook nodig geacht om een gesprek te hebben met mevrouw Zegveld," geeft Zunder aan. "Zij is de autoriteit op het gebied van mensenrechtenschendingen in de wereld. Ze heeft al een aantal cases voor mensen in de derde wereld- tegen de Nederlandse regering- met succes bekroond. Ze heeft de zaken gewonnen en de mensen hebben reparations gehad."

Zunder legt uit waarom dat bezoek nodig was. "Wij denken dat reperations noodzakelijk en gewenst zijn in dit proces. Dat willen wij bereiken met dialoog. Maar als die instrumenten van dialoog niet werken, zullen wij naar de groene tafel moeten gaan. En het beste dat Nederland te bieden heeft hebben we al gesproken."

Zegveld heeft een brief opgesteld die de commissie heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Zunder: "Ze adviseert- omdat er allerlei geruchten waren dat er een overeenkomst zou worden getekend tussen de Surinaamse en Nederlandse regering waar er geen aansprakelijkheid worden aanvaard- om een dergelijke overeenkomst niet te tekenen. Want dat zou de rechtsgang -als dat nodig is- enigszins belemmeren."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May