VS: Genoeg fentanyl onderschept om elke Amerikaan te doden
21 Dec 2022, 20:50
foto
Illegale fentanyl die in april 2022 in beslag is genomen door de Alameda County Task Force in Californië. (Foto via AFP)


De Amerikaanse wetshandhavers hebben meer dan genoeg fentanyl in 2022 in beslag genomen om alle Amerikanen te doden, zei de Drug Enforcement Administration (DEA) dinsdag. Het gegeven benadrukt de diepe dreiging van het dodelijke door de mens gemaakte opioïde.

De DEA zei dat het in de loop van het jaar 50,6 miljoen neppillen met fentanyl en 4.550 kg fentanylpoeder in beslag had genomen, het equivalent van "meer dan 379 miljoen potentieel dodelijke doses".

De DEA zei dat fentanyl, dat tien jaar geleden slechts een fractie van de sterfgevallen door een overdosis veroorzaakte, nu de "dodelijkste drugsdreiging is waarmee dit land wordt geconfronteerd".

"Het is een zeer verslavende, door de mens gemaakte opioïde die 50 keer krachtiger is dan heroïne. Slechts twee milligram fentanyl, de kleine hoeveelheid die op de punt van een potlood past, wordt als een potentieel dodelijke dosis beschouwd", zei hij.

Fentanyl is een sterke pijnstiller. Het wordt gebruikt bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen, kanker, hartinfarct en koliek. Het medicijn behoort tot de klasse geneesmiddelen die morfine-achtige pijnstillers of opiaten -gemaakt uit opium- worden genoemd. Het werkt echter vele malen sterker dan morfine.

Volgens officiële gegevens was Fentanyl de belangrijkste reden voor de meer dan 107.000 sterfgevallen door een overdosis in de Verenigde Staten van juli 2021 tot juni 2022.

Vanwege de lage prijs en het relatieve gemak van productie heeft fentanyl voorgeschreven opioïden en heroïne op de illegale drugsmarkt verdrongen.

De DEA zei dat de belangrijkste bronnen van fentanyl in de VS de Mexicaanse drugskartels Sinaloa en Jalisco zijn. Hun fentanyl wordt vervaardigd in Mexico met chemicaliën "grotendeels afkomstig uit China", aldus de DEA.

Een deel ervan wordt op grote schaal verspreid in de vorm van namaakgeneesmiddelen op recept, zoals Percocet, OxyContin en Xanax, zeiden ze. Ongeveer 60 procent van de nagemaakte medicijnen met fentanyl die door de DEA werden getest, bevatten mogelijk dodelijke doses fentanyl.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May