SCUA roept op om winkelzaken te sluiten tot 13.00 uur
20 Dec 2022, 00:00
foto
Winkels zijn dinsdag tot 13.00 uur gesloten. Dit, uit protest tegen moorden en brute berovingen. De veiligheid moet worden verbeterd.


De overkoepelende Chinese vereniging, Suriname Chinese United Association (SCUA) heeft voor vandaag een actie aangekondigd waarbij onder andere supermarkten, warenhuizen en restaurants hun deuren gesloten zullen houden tot 13.00 uur. De Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) ondersteunt deze actie ook. Dit heeft te maken met de brute berovingen van en moorden op winkeliers. De SCUA dringt er sterk bij de regering op aan, om onmiddellijk meer middelen en manschappen beschikbaar te stellen om de veiligheid van alle burgers te verbeteren en te waarborgen.

De SCUA wil ook dat de wetgevende organen enkele bepalingen van het Wetboek van Strafrecht zodanig wijzigen, opdat er zwaardere straffen komen voor criminelen, om zodoende het crimineel gedrag te ontmoedigen. Gretl Wolfram, voorzitter van de WOVS, zegt aan Starnieuws dat er dialoog is met de regering, maar met deze actie wordt een sterk signaal gegeven. Veel ondernemers maken zich ernstige zorgen over de veiligheid. Er is een ontmoeting geweest over de aanpak van de criminaliteit met minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie.

Op 3 december 2022 werd Lin Yuliang, voorzitter van de Fujian sociale vereniging, op weg van zijn winkel in Langatabiki, beroofd en vermoord. Enkele dagen later, op 14 december werd de winkelierster Chen Yuanlan, houder van een kleine supermarkt, tijdens normale werktijden, eveneens beroofd en vermoord, deelt SCUA mee. Het veelvuldig voorkomen van inbraken, berovingen en overvallen bij voornamelijk Chinese ondernemers, al of niet gepaard gaande met brute mishandelingen en of moord, wekt grote verontwaardiging en baart grote zorgen bij de leden en het bestuur van de vereniging.

Om haar diepe medeleven te betuigen aan alle slachtoffers van criminaliteit, heeft de SCUA al haar leden en sympathisanten die een zakelijke onderneming exploiteren opgeroepen om vandaag een halve dag dicht te gaan. Gehoopt wordt dat de politie voortvarend te werk gaat om zo snel mogelijk de zaken op te lossen en de daders voor het gerecht te  brengen om het recht te laten zegevieren en de zielen van de slachtoffers te troosten, zegt voorzitter van SCUA, Li Xue Xiong.

President Chan Santokhi schrijft op zijn Facebook-pagina dat de criminaliteit niet alleen toegenomen, maar ook verruwd is. "Regelmatig vernemen wij dat criminelen er niet voor schromen om hun misdaden uit te voeren en daarbij vaak geweld toepassen. Recentelijk hebben slachtoffers van criminele daden zelf het leven gelaten. We betreuren dit ten zeerste en wensen de nabestaanden van de Chinese slachtoffers sterkte toe. Er zullen ook maatregelen getroffen worden om de daders op te sporen, te berechten en bestraffen voor de door hun gepleegde daden".

Alle veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid om zowel opvallende en onopvallende surveillance uit te voeren. Er zal ook extra controle plaatsvinden, waarbij indien nodig voertuigen zullen worden onderzocht. Er zal alles aan worden gedaan om de veiligheid te garanderen en dat criminelen met alle ten dienste staande middelen zullen worden opgespoord en berecht. "Ik betuig mijn medeleven aan eenieder die hiermee geconfronteerd is geworden de afgelopen dagen", zegt de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May