Thaise oorlogsschip kapseist, 31 matrozen vermist
19 Dec 2022, 10:40
foto
Bemanningsleden die werden gered, kregen medische behandeling. (Foto: Marine Thaiiand)


De Thaise marine zegt dat 31 matrozen worden vermist nadat een oorlogsschip met meer dan 100 bemanningsleden kapseisde en zonk tijdens een storm in de Golf van Thailand.  De HTMS Sukhothai zonk zondagnacht nadat water de bedieningsorganen had overstroomd. Op beelden die door de marine werden gedeeld, was te zien dat enkele bemanningsleden het overleefden in een reddingsvlot.

Maandag zeiden de autoriteiten dat ze 75 matrozen hadden gered, maar 31 werden nog steeds vermist in ruwe zee. "We zullen blijven zoeken", zei een marinewoordvoerder tegen de BBC.

Zoekploegen werkten de hele nacht door om overlevenden te vinden, terwijl de operatie maandag werd voortgezet met hulp van de luchtmacht.

Ook kondigde de marine een onderzoek aan naar de oorzaak van de ramp. "Dit is bijna nooit gebeurd in de geschiedenis van onze strijdmacht, zeker niet met een schip dat nog steeds actief in gebruik is", zei admiraal Pogkrong Monthardpalin tegen de BBC.

Op beelden die door de marine op Twitter werden gedeeld, waren bemanningsleden te zien die in dekens waren gewikkeld en werden behandeld nadat ze waren gered. Sommigen werden met een luchtbrug naar het ziekenhuis vervoerd.

Andere beelden toonden matrozen van de Sukhothai in een reddingsvlot, die van het zinkende schip waren gesprongen. Een bemanningslid zei dat hij enkele uren in het water had gelegen voordat hij werd gered. "De golven waren behoorlijk hoog, ongeveer drie meter toen het schip zonk", zei hij in een clip die op lokale media werd gedeeld. "Ik trok het reddingsvest aan en sprong. Ik heb drie uur gezwommen."

Ambtenaren zeiden dat het schip verging nadat het water had ingenomen, waardoor de romp onder water kwam te staan en er kortsluiting ontstond in de stroomruimte.

Toen de stroom uitviel, vocht de bemanning om de controle over het schip te behouden, dat op zijn kant kantelde voordat het zonk rond 23.30 uur lokale tijd zondag.

Het schip was op patrouille 32 km ten oosten van Bang Saphan, in de provincie Prachuap Khiri Khan, toen het zondag in de storm terechtkwam. Op dramatische foto's die op het Twitter-account van de Thaise marine zijn geplaatst, is te zien hoe het schip op zijn kant ligt en dat reddingsschepen in woelige wateren proberen overlevenden te vinden.

Drie marineschepen en helikopters werden gestuurd om te helpen, maar alleen de HTMS Kraburi bereikte het schip voordat het zonk.

Het fregat heeft de meeste bemanningsleden van de Sukhothai opgepikt, aldus de marine. Matrozen met reddingsvesten werden in het water en in reddingsvlotten aangetroffen. De marine heeft weinig details over hun toestand bekendgemaakt. Lokale media publiceerden foto's waarop te zien is hoe medisch personeel aan de kade bemanningsleden in brancards naar buiten brengt.

Premier Prayut Chan-o-Cha heeft maandag een verklaring afgegeven waarin hij bevestigt dat ambtenaren de ramp onderzoeken. "Ik volg het nieuws op de voet - ongeveer vijf mensen zijn ernstig gewond", zei hij.

De HTMS Sukhothai is halverwege de jaren tachtig gebouwd voor de Thaise marine in de VS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May