Digicel zal mangroveproject duurzaam ondersteunen
19 Dec 2022, 06:48
foto
Medewerkers van Digicel Suriname trokken door de modder ‘gewapend’ met mangroveplantjes om zich aan te sluiten bij professor Siewnath Naipal in zijn strijd tegen de zeespiegelstijging. (Foto: Digicel)


45 medewerkers van Digicel Suriname hebben zondag te Weg naar Zee 300 mangroveplantjes geplant. Zij hebben geholpen om zo te bouwen aan een natuurlijke barrière tegen de zeegolven en op die manier afbrokkeling van de kust tegen te gaan. Digicel is van plan verder te gaan met het project Building with Nature, geïnitieerd door professor Sieuwnath Naipal. Het bedrijf wil een duurzame bijdrage leveren.

Het Weg naar Zeegebied is zeer kwetsbaar en vatbaar voor overstromingen en erosie, waarbij tot 27 meter land in één jaar tijd verloren gaat. Mangrove is broodnodig, omdat het bescherming biedt aan de kustlijn door het vasthouden van sediment en het water uit de zee zuivert. Verder is het een kraamkamer voor allerlei vissen, die deel van ons voedsel vormen.

Digicel-werknemers besloten deel te nemen aan het project Building with Nature na een inspirerend gesprek met professor Naipal, waarbij hij vertelde over het bijzondere werk dat hij doet en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. "Het project hebben wij als ‘eye-opening’ ervaren. We zijn met andere ogen gaan kijken naar onze verantwoordelijkheid om onze kustlijn te beschermen en alle biodiversiteit die daarin voorkomt. Bouwen aan de Natuur heeft niet alleen een impact op de mensen die in het gebied wonen en werken, maar op heel Suriname, omdat een groot deel van ons voedsel afkomstig is uit mangrove wetlands", zegt Deonarine Gopaul, CEO van Digicel Suriname.

Zondag heeft Digicel zich georiënteerd ter plekke door mee te helpen met planten, "maar het is de bedoeling dat we een duurzamere bijdrage gaan leveren door enabler te worden bij het verzamelen van data die nodig is om de zeespiegel te meten, de waterkwaliteit, het zoutgehalte en het zuurstofgehalte. Dit zijn allemaal parameters die belangrijk zijn voor de visserij en de omwonenden. Ook kunnen met de verzamelde data waarschuwingen worden gegeven als de golven een kritieke hoogte bereiken”, zegt Gopaul.

“We hebben allemaal een probleem als onze kust niet wordt beschermd. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Als de mangrove verloren gaat, krijg je heel veel CO2-uitstoot met alle nadelige gevolgen van dien. Mangrove is een schatkist, die letterlijk op de bodem van de zee dreigt te verdwijnen als we geen actie ondernemen.  Het is daarom belangrijk dat de private sector een vuist vormt om de regering zover te krijgen om prioriteit te geven hieraan”, stelde Naipal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May