WK: Argentinië onttroont Frankrijk
18 Dec 2022, 15:15
Argentijnen uitbundig na het behalen van hun derde kampioenschap. (Foto: Reuters)

Argentinië won van Frankrijk in het Lusail stadion. Ongeveer 90.000 toeschouwers waren getuige van de belangrijkste wedstrijd van Qatar 2022. Na de verrassende nederlaag in de openingswedstrijd, stapte Argentinië bij alle andere krachtmetingen als overwinnaar van het veld. De toewijding van de Zuid-Amerikanen om geschiedenis te schrijven, heeft ze gebracht in de finale. De Fransen kenden ook geen vlekkeloos toernooi en hadden tot aan deze wedstrijd nog geen overtuigend spel laten zien, maar wisten ongeslagen de finale te bereiken. Na een 2-0 ruststand was de eindstand 3-3. Bij de strafschoppen trokken de Zuid-Amerikanen aan het langste eind.

De Argentijnen begonnen flitsend aan de ontmoeting en hadden in de opening enkele goede kansen, maar toch duurde het tot de 23e minuut voordat sterspeler Lionel Messi zijn land vanaf de witte stip naar een voorsprong schoot: 1-0. Nadat Ousmane Dembélé een overtreding had gemaakt op Ángel di María in het strafschopgebied, wees arbiter Szymon Marciniak uit Polen, onverbiddelijk naar de witte stip. Frankrijk dat tot dan een vrij vlak optreden had, bleek niet op de uitnodiging aanwezig te zijn en kwam dus ook niet met een antwoord. De Argentijnen domineerden het spel en trakteerden de wereld op een masterclass in de aanval, om te komen tot een 2-0 voorsprong. Frankrijk kwam helemaal niet aan te pas en zag met lede ogen toe hoe Di María de Argentijnse voorsprong verdubbelde in de 36e minuut.

De Franse manager was genoodzaakt reeds in het eerste bedrijf wijzigingen door te voeren en haalde Dembélé en Olivier Giroud vroegtijdig naar de kant, terwijl Marcus Thuram en Randal Kolo Muani werden ingebracht. Het spel van de wereldkampioen veranderde enigszins, maar niet voldoende om ook de stand op het scorebord te veranderen. In de resterende minuten werd de strijd voornamelijk op het middenveld uitgevochten, waardoor er niet meer werd gescoord. Bij een 2-0 voorsprong voor Argentinië, gingen partijen de kleedkamers in.

Na de interval zagen we een verhoogde intensiteit bij de Argentijnen en dat leidde in de 49e minuut bijna tot een ruimere voorsprong, maar doelman Hugo Lloris stak daar een stokje voor en voorkwam dat Rodrigo de Paul op spectaculaire wijze het net vond. De Fransen hadden geen antwoord op het Argentijnse spel en dreigden zelfs onder de voet gelopen te worden door de Zuid-Amerikanen, maar die hadden het vizier niet op scherp, waardoor de schade voor de wereldkampioen beperkt bleef.

Het is Lionel Messi eindelijk gelukt de grootste voetbalprijs met zijn land te bereiken. (Foto: AP)

In de 80e minuut bracht Kylian Mbappé de regerende kampioen weer in de strijd door een toegekende strafschop te benutten: 2-1. De Argentijnen leken uit het veld geslagen en waren nauwelijks bekomen van deze tegenvaller toen In de 82e minuut andermaal Mbappé zijn land middels een halve volley, langszij bracht: 2-2. Hierna leek Frankrijk zelfs de overhand te krijgen, maar de Argentijnse verdediging hield stand. In de 6e minuut van de extra tijd leek Messi alsnog de wedstrijd te beslissen, maar de Franse sluitpost Lloris was alert en verwerkte de 'raket' over zijn doel. Aangezien er na 90 minuten geen beslissing was, werd de wedstrijd verlengd met tweemaal 15 minuten.

In de eerste verlenging waren er aan beide zijden enkele kansen, maar de zenuwen leken de aanvallers parten te spelen, waardoor de doelpunten uitbleven. In de 109e minuut was het niemand minder dan Messi die het evenwicht verbrak en zijn land weer op voorsprong bracht: 3-2. In de 116e minuut speelde Gonzalo Montiel de bal met de hand in het eigen strafschopgebied, waardoor Mbappé weer mocht aanleggen vanaf de witte stip en het leder in het vijandelijke doel schoot en zijn land weer langszij bracht: 3-3. In de laatste minuut had zowel Frankrijk als Argentinië de kans om de wedstrijd te beslissen, maar zowel Kolo Muani als Lautaro Martinez faalden van dichtbij. Er waren dus strafschoppen nodig om het kampioenschap te beslissen.

In de strafschoppenreeks trok Argentinië aan het langste eind en won na 36 jaren weer de felbegeerde wereldbeker.