Bee: ‘Alle aanvragen over concessies Tijgerbank gelijk scheuren’
16 Dec 2022, 06:43
foto
Assembleelid Edgar Sampie citeert uit een brief van het Kabinet van de President over uitgifte van Tijgerbank.


Assembleevoorzitter Marinus Bee staat achter de eis van diverse Assembleeleden dat de Tijgerbank niet in concessie mag worden uitgegeven. Bee riep op dat als uitgifte in de planning was om gelijk alle aanvragen te scheuren. “We gaan het niet accepteren we moeten het land opbouwen”, zei Bee. Edgar Sampie (ABOP) overhandigde de brief aan het parlement afkomstig van de coördinator van grondzaken van het Kabinet van de President waarin advies wordt gegeven aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer over uitgifte van de Tijgerbank. Er werd een sterk signaal gegeven vanuit de volksvertegenwoordiger aan de regering.

De kwestie werd donderdag aangekaart door Assembleelid Claudie Sabajo (NDP). Zij voerde aan dat de gemeenschap van Marowijne uit de media heeft vernomen dat de Tijgerbank mogelijk zal worden uitgegeven. Sabajo zei dat gemeenschap geen situatie wil zoals zich heeft afgespeeld te Braamspunt. “Galibi leeft van toerisme en de Tijgerbank is uitgerekend de plek waar ook toeristen uitstappen om te gebieden van de vele vogelsoorten die daar voorkomen”, sprak Sabajo. Zij wilde weten of Nimos om advies is gevraagd om te weten wat de voor- en nadelen zullen zijn, of de instituten van de Inheemsen zijn geconsulteerde en wat zal er met de schildpadden gebeuren daar dit een van de legstranden en broedplaatsen is welke beschermd moet worden.

Diverse DNA-leden hebben opgeroepen dat de zaak ingetrokken wordt. Melvin Bouva (NDP) vroeg het parlement om een politiek signaal te geven zodat men afblijft van de Tijgerbank. “Tijgerbank kan niet worden uitgegeven. Het is ons rijkdom. Er hoeft geen natuurreservaat daarachter te staan, het zijn gebieden die we moeten beschermen. Laten we het signaal geven”, stelde Bouva. Zijn oproep werd ondersteund door Bee.

In de brief die Sampie overhandigde aan de leiding van De Nationale Assemblee staat dat Tijgerbank niet behoort tot een natuurreservaat en dus uitgegeven mag worden in concessies. Sampie riep de regering op om de Tijgerbank gelijk te verheffen tot natuurreservaat, zodat deze een beschermd status krijgt. “Tijgerbank is een van toeristische trekpleisters in Suriname en we moeten met ons allen de verantwoordelijkheid nemen om het te beschermen en de status te geven van een natuurreservaat”, stelde Sampie. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme haalde aan dat niet staat achter een zaak waarbij de enige zandbank van Suriname bedreigd wordt. “We moeten de natuurlijke hulpbronnen die ons uniek maken meer dan ooit gaan koesteren en beschermen”, zei de bewindsman.

Bouva gaf aan blij te zijn met het standpunt van de minister en verzekerde hem dat het parlement achter hem zal staan. Volgens hem zal de minister het niet gemakkelijk hebben in de vergadering van de regering waarin hierover gesproken zal worden. Sampie riep de minister van Grondbeleid en Bosbeheer op om geen brieven te accepteren van mensen vanuit het Kabinet van de President anders dan van de president zelf. “Als de minister erop was ingegaan en Tijgerbank uitgegeven was, waren zij en de president vandaag in problemen”.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, vindt dat er eigenlijk gelijk een strafrechtelijk onderzoek ingesteld moet worden naar deze zaak. Patrick Kensenhuis (NDP) haalde aan dat Tijgerbank niet uit handen gegeven kan worden. Harriet Ramdien (VHP) zei dat zij een paar dagen geleden de president had horen zeggen dat Tijgerbank niet uitgegeven wordt, maar vroeg de regering om duidelijkheid te geven voordat de zaak een eigen leven gaat leiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May