President: Suriname niet op grey- of blacklist
16 Dec 2022, 00:58
foto
President Chan Santokhi legt uit dat er veel werk aan de winkel is met de aanbevelingen van de CFATF.


Suriname is niet terechtgekomen op de greylist of blacklist van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Maar het land is er nog lang niet. Het land heeft 16 maanden de tijd om vraagstukken die nog niet in orde zijn, in orde te maken. Hiervoor is collectieve inspanning en nationale eenheid nodig. Er moet hard gewerkt worden om niet in de gevarenzone te komen. Dit legde president Chan Santokhi donderdag uit in De Nationale Assemblee.

Het land was met een zware delegatie vertegenwoordigd op de 55e plenaire vergadering van de CFATF op de Kaaimaneilanden. De delegatie werd geleid door de ministers Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Diverse technici waren aanwezig. Tijdens de vergadering zijn veel vragen gesteld die beantwoord moesten worden, zei de president.

Het Mutual Evaluation Rapport is besproken en op één aspect na, goedgekeurd. Over terrorismefinanciering zijn er nog onduidelijkheden, waarop antwoord is gegeven. Dit vraagstuk wordt nog bekeken door de lidlanden die hun standpunt nog kenbaar zullen maken. Het officiële rapport komt begin volgend jaar uit. Suriname is geplaatst in de Enhanced Follow-up Procedure van de Financial Action Task Force – International Cooperation Review Group (FATF-ICRG). Suriname moet onder toezicht van dit orgaan, de wetgeving aanpakken en alle maatregelen treffen om te voldoen aan de standaarden van FATF.

De regering heeft een stuurgroep ingesteld onder leiding van de president en vicepresident, diverse ministers en team van technische deskundigen. Komende week zal gebogen worden over de aanbevelingen die gedaan zijn. Er zal hard gewerkt moeten worden om te voldoen aan de eisen. Er komt een strakke monitoring om orde op zaken te stellen. Het gaat om de belangen van het land, waarbij gezamenlijk gewerkt moet worden om deze kwestie tot een goed einde te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May