Harde woorden tussen SZF en AZP over tarieven
15 Dec 2022, 06:48
foto


Tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is een heftige discussie ontstaan, nadat de afdeling Radiologie van het ziekenhuis aangekondigd heeft geen verwijs- en garantiebrieven te accepteren vanaf 19 december. Het interim managementteam van het SZF vindt het schrijven van de radiologen ongepast en ongehoord. Gesteld wordt dat er geen verbintenis is met de vakgroep over tarieven voor radiologie. SZF voert aan ruim vooraf met de directie van AZP afgestemd te hebben over de tarieven voor laboratorium, PA-lab, bloed- en bloedproducten en radiologie. De directie van AZP is op haar beurt verbaasd over de brief van SZF.

De SZF-leiding stelt in een brief aan algemeen directeur Claudia Redan, dat de dienstverlening naar de verzekerden gegarandeerd blijft. In behoorlijk overleg moet er een oplossing komen. De leiding van het AZP wijst in antwoord op de brief, dat de radiologen namens de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) intensieve onderhandelingen over de tarieven van de radiologie hebben gevoerd met het SZF. "Dat u geen enkele verbintenis heeft met de vakgroep Radiologie met betrekking tot de tarieven voor radiologie, berust dan ook niet op waarheid", dient Redan van repliek. Verder heeft het AZP noch de NZR een formeel voorstel ontvangen van het SZF voor de goedkeuring van diverse tarieven.

De directie van het AZP onderkent de gevoelens van de radiologen vanwege het feit dat met de huidige tarieven de radiologische diensten niet in stand gehouden kunnen worden. De afdeling Radiologie is de grootste in Suriname met een 24-uurs dienstverlening, waaronder traumazorg via de Spoedeisende Hulp, operatiekamer en intensieve zorg voor volwassenen en pasgeborenen. Het gaat om de enige radiologische kliniek waar interventies worden gedaan. Ook wordt er complexe radiologische zorg op afstand verleend tot in de verre districten.

"Het is voor ons allen onbegrijpelijk dat het SZF deze radiologische kliniek een veel lager tarief geeft dan de particuliere poliklinische faciliteiten die uiterlijk om 17 uur sluiten en niet open zijn op zon- en feestdagen. Het tot tweemaal toe verhogen van de tarieven voor de particuliere klinieken, nu 80-100% boven onze tarieven, hoefde kennelijk ook niet besproken te worden met de ministeries van Volksgezondheid en Financiën. Met deze ongelijke behandeling heeft het SZF ervoor gekozen om de dienstverlening voor haar verzekerden niet te garanderen", schrijft Redan. Er wordt ook ingegaan op de precaire financiële situatie binnen de zorg, waarbij de gevolgen voor de kwaliteit van het leven niet zijn te overzien.

U kunt de brieven hier downloaden. 
pdf-icon.gif Brief_AZP.jpg     pdf-icon.gif Brief_SZF_aan_AZP.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May