Frankrijk brengt Marokkaanse trein tot stilstand
14 Dec 2022, 18:10
Goal Theo Hernandez scoort fraai voor Frankrijk
(Foto's: Reuters)

Frankrijk won van Marokko in het Al Bayt stadion. Frankrijk speelde tot nu toe geen denderend toernooi, maar deed net genoeg om bij de laatste 4 te horen. De regerend kampioen zal vandaag naar verwachting wel meer moeten laten zien om het zondag op te kunnen nemen tegen Argentinië. Marokko daarentegen kwam als een gevaarlijke outsider veel verder dan enige analist had kunnen bevroeden. De Afrikanen troefden de Belgen in stijl af in hun laatste groepswedstrijd, vervolgens moest de gewezen wereldkampioen Spanje eraan geloven en als laatste werd Portugal opzij gezet. Zou de kampioen erin slagen de enthousiaste Afrikaanse pioniers een halt toe te roepen of zouden de Marokkanen ook de Fransen aftroeven? Na een 1-0 ruststand, won Frankrijk met 2-0.

Marokko begon goed aan de wedstrijd, domineerde de openingsminuten zelfs, maar had geen gevaarlijk balbezit. Frankrijk liet ze dan ook begaan in het prille begin, maar kwam bij zijn eerste aanval al meteen achter de Marokkaanse verdediging en in de 5e minuut plaatste Theo Hernandez het leder langs de uitgelopen sluitpost Yassim Bounou in het Marokkaanse doel: 1-0. Tien minuten later ontglipte Olivier Giroud de Marokkaanse buitenspelval en stormde op het vijandelijke doel af, maar zijn inzet spatte op de paal uiteen. In de 36e minuut liet Giroud het na om de Franse voorsprong te verdubbelen. Op slag van rust kwam Marokko bijna langszij, toen Jawad El Yamiq met een omhaal de paal ramde. De Franse defensie hield stand, waardoor partijen bij een 1-0 voorsprong voor de regerende kampioen, de kleedkamers opzochten.

Na de interval kwam Marokko beter uit de kleedkamer en was erop gebrand het evenwicht te herstellen, maar ondanks een serie goede aanvallen, hield de Franse defensie stand. In de 76e minuut liet Abderrazak Hamdallah een uitgelezen kans liggen om Marokko langszij te brengen. Hij talmde echter te lang, waardoor de kans verloren ging. In de 79e minuut verdubbelde Frankrijk alsnog de voorsprong toen Randal Kolo Muani na slechts 44 seconden van de bank gekomen te zijn, het harde werk van Kylian Mbappé afrondde: 2-0. Hierna had Marokko nog wat kansen, maar de aanvallers hadden hun vizier niet op scherp, waardoor Frankrijk de ontmoeting won en het zondag in de finale mag opnemen tegen Argentinië.