Minister Raghoebarsing moet nieuwe begroting opstellen
14 Dec 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi feliciteert de nieuwe minister van Financiën & Planning, Stanley Raghoebarsing. Hij is geselecteerd uit ruim 20 kandidaten.


De nieuwe minister van Financiën & Planning, Stanley Raghoebarsing, zal een nieuwe begroting moeten indienen voor 2023. De financiële en economische realiteit zijn anders dan toen de begroting werd opgesteld in augustus/september. Ook het Jaarplan 2023 moet worden aangepast. Dit zei president Chan Santokhi dinsdag bij de beëdiging van Raghoebarsing. De nieuwe bewindvoerder deelde op een regeringspersconferentie mee dat orde op zaken gesteld moeten worden. Er kan niet meer worden uitgegeven dan er wordt verdiend. Vanaf januari zal gefaseerd het sociaal programma worden uitgevoerd, maar dan zullen de prijzen wel marktconform moeten worden.

Raghoebarsing was adviseur op het ministerie en regeringscommissaris bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij is volledig ingevoerd in het werk en kent de vele uitdagingen. De nieuwe regeringscommissaris wordt Jim Bousaid. Raghoebarsing merkte op dat terwijl CBvS met de Open Markt Operaties overtollige geld afroomt uit de samenleving, de overheid via subsidies en salarisverhogingen weer geld pompt in de samenleving. Dit is dweilen met de kraan open. De subsidies worden afgebouwd omdat een integraal sociaal programma zal worden uitgevoerd. De maatregelen zullen goed op elkaar worden afgestemd.

Naast de nationale vraagstukken zal de minister ook de nodige aandacht moeten schenken aan de internationale aspecten die ertoe moeten leiden om de economie gezond te maken. De relatie met internationale financiële instellingen zijn van groot belang. De bewindsman zal worden bijgestaan door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Ook tijdens het bewind van Armand Achaibersing gebeurde dat.

De president deelde mee dat er overleg is het bedrijfsleven en vakbonden en dat er ook is geluisterd wordt naar protesterende groepen. Hij voerde aan dat het een democratisch recht is van mensen om te protesteren, maar ze moeten tegelijkertijd ook een alternatief bieden. De druk van de samenleving wordt gevoeld door de regering, daarom is besloten het beleid om te buigen. Er is nog overleg gaande over de aanpassing van het IMF-programma. De nadruk zal liggen op het sociaal programma. De regering heeft een integraal pakket van maatregelen in voorbereiding om de samenleving te beschermen. Enkele  zijn reeds goedgekeurd voor uitvoering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May