Is de universiteit aansprakelijk?
13 Dec 2022, 16:29
foto


Recentelijk is een IOL-studente op een zeer tragische wijze om het leven gekomen. In casu was de studente aan het sporten, toen een zeer oude palmboom omviel en terecht kwam op het slachtoffer, met het voor haar noodlottige gevolg. Velen uit de samenleving hebben geopperd dat het ongeval met de dood als gevolg te wijten is aan de nalatigheid van de universiteit, want deze heeft haar plicht tot het onderhoud van de bomen kennelijk onbehoorlijk vervuld.  
De vraag die rijst is: kan de Universiteit in casu aansprakelijk worden gesteld?

Rechtspersoonlijkheid
De universiteit is een bij wet ingestelde rechtspersoon (sui generis), die rechtsgeldig wordt vertegenwoordigd door het bestuur en valt onder het beheer van de minister van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Zorgplicht
De universiteit is verantwoordelijk voor het creëren van een open en veilige onderwijsomgeving, die studenten in staat stelt om te floreren in hun academische en persoonlijke ontwikkeling. Op de universiteit rust een zorgplicht voor de bomen op het complex. Deze zorgplicht houdt in dat de universiteit de bomen behoorlijk moet onderhouden en regelmatig moet laten inspecteren. Dit, ter waarborging van de veiligheid. De veiligheid rond de bomen is grotendeels afhankelijk van de stabiliteit van de bomen.

Aansprakelijkheid
Van de universiteit mag worden verlangd dat die de hoogste eisen van zorg naleeft. De universiteit kan in casu worden verweten van een aanmerkelijke onvoorzichtige, onachtzaam en nalatige uitvoering van de controle- en onderhoudswerkzaamheden aan de bomen (zorgplicht). Hierdoor heeft de universiteit in strijd met de maatschappelijke betamende zorgvuldigheid gehandeld, waarvoor de instelling aansprakelijk kan worden gesteld.Het omvallen van een oude palmboom, vanwege de gebrekkige onderhoudswerkzaamheden, is te wijten is aan de schuld van de universiteit en derhalve is ook de dood van het slachtoffer, welke een direct gevolg is geweest van het omvallen van de oude palmboom.

De universiteit kan worden verweten van een onrechtmatige daad jegens het slachtoffer en diens nabestaanden (onder wie het minderjarige kind), waardoor zij verplicht is de schade die daaruit voortvloeit te vergoeden. Bij de vaststelling van de schadevergoeding moet er vooral rekening worden gehouden met het feit dat de nabestaanden (onder wie het minderjarige kind) van het slachtoffer schade hebben geleden, lijden en nog zullen lijden.

Vermeldenswaard is dat de universiteit ook een 'Tuindienst' heeft die deel uitmaakt van het directoraat Operationele Zaken, dat onder toezicht staat van de directeur van de universiteit. Indien de tuinmedewerkers hun taak naar behoren hadden uitgevoerd moesten zij bij het onderhoud en de controle op de stabiliteit van de bomen, hebben geconstateerd dat die oude palmboom in casu, vanwege de instabiliteit, een gevaar vormde.

Het is meer dan duidelijk dat het onderhoud van de natuur en het veiligheidsaspect geen hoge prioriteit geniet voor de beleidmakers en uitvoerders van de universiteit. Denk maar aan de slechte verlichting op het universiteitscomplex (bijv. Gebouw 7 en 17), veelvuldige gevallen waar oude boomtakken op voertuigen zijn gevallen en de toegenomen frequentie van diefstallen op het complex.

Bij deze wordt de universiteit aanbevolen om vooral het beleid ter bewerkstelliging van een veilige onderwijsomgeving als hoogste prioriteit te beschouwen.

“An incident is just the tip of the iceberg, a sign of a much larger problem below the surface.” – D.Brown

mr. Santucia Dwarka Chaubé
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May