Excuses vanuit de ogen van een Afrikan Srananman
13 Dec 2022, 10:40
foto


Als rechtgeaarde Surinamer van Afrikaanse komaf voel ik mij geroepen om toch mijn mening te geven rond de zienswijze over het fenomeen van excuses aanbieden zijdens Nederland (lees de Nederlandse regering). Het is niet aan Nederland gelegen om het scenario te bepalen over het verloop en het tijdstip van het aanbieden van de verplichte  excuses. Die tijd is immers bij de emancipatie van 1863 begraven in het verleden.

Thans is het Suriname die over het verloop en het tijdstip van excuses het script in handen heeft. De nazaten van de tot slaaf gemaakten wensen te memoreren, dit vanwege de correcte weergave van zaken die zich ten tijde van het Nederlands slavernij verleden hebben voltrokken. Is men vergeten de wreedheden, pijnigingen en toepassing van een der wreedste vormen van genocide losgelaten uit dat niet zo lang verleden? Immers zijn de gevolgen op de huidige dag nog voelbaar bij de nazaten van de Inheemsen en Surinamers met een Afrikaanse roots.

Nederland, u wordt bij deze aanbevolen om met dit gegeven terdege rekening te houden.... Het waren vooral de voorouders van de Surinamers met een Afrikaanse roots die op mensonwaardige wijze het juk van slavernij hebben ervaren. Kunt u zich indenken Nederland wat het betekend om de wreedheden zoals het in vierendelen van gevangen weggelopen slaven, het ophangen aan ijzeren haken zoals het ophangen van afgeslacht vee, het geselen van gevangen genomen weglopers tot de dood daarop volgde, omdat ze hun soortgenoten niet wilden verraden. De wreedheden toegepast hebben alleen deze twee groepen Surinamers (Inheemsen en Afro-Surinamers) ondergaan.

Ik voelde mij geroepen om als nazaat niet stil te zwijgen, maar met dit ingezonden stuk de weerklank van het slavernij verleden te doen weergalmen en de Nederlandse en Surinaamse regering te laten doorschemeren dat het dit deel van de Surinaamse bevolking is die het script in handen heeft en dat het niet meer dan billijk is te voldoen aan de wens (opdracht) van deze twee de doelgroepen.

Van een bezorgde Afrikan Srananman
Marley Cairo

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May