Marokko naar halve finales, Ronaldo huilend naar huis
10 Dec 2022, 14:09
Youssef En-Nesyri kopt zijn land naar een historische plek in de halve finales. (Foto: Reuters)

Marokko wint van Portugal in het Al Thumama stadion. De Marokkanen zijn voor het eerst doorgestroomd naar de kwartfinales en zijn erop gebrand de geschiedschrijving uit te breiden met een plek in de halve finales. Als gevaarlijke outsider ontdeden de Afrikanen zich van grootmacht Spanje. De Portugezen aan de andere kant walsten over Zwitserland en kijken bij de afwezigheid van Cristiano Ronaldo in de basis, op naar hun nieuwe ster Goncalo Ramos, om weer eens een heldenrol voor hen te gaan vervullen. Slechts een overwinning zou recht geven op een plek bij de laatste vier, dus moesten beide partijen volop aan de bak om de winst in de wacht te slepen. Na een ruststand van 1-0, was de stand na 90 minuten ongewijzigd.

Partijen begonnen de wedstrijd geheel volgens verwachting, sterk aanvallend. Portugal had al in de 5e minuut een poging op doel, maar de Marokkaanse sluitpost Yassine Bounou was op zijn qui-vive. Meteen daarna had Marokko de kans om aan kop te gaan, maar Youssef En-Nesyri verzuimde om een hoekschop in het doel te dirigeren. In deze speelperiode zagen João Félix, En-Nesyri en Sofiane Boufal, meerdere malen pogingen om hun land op voorsprong te brengen, op niets uitlopen. In de 42e minuut verkeek doelman Diogo Costa zich op een voorgetrokken bal en kopte En-Nesyri het leder in het lege doel: 1-0. In de 44e minuut leek Bruno Fernandes de gelijkmaker te hebben, maar zijn inzet spatte uiteen op de deklat. Op slag van rust had Marokko ook nog de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, maar Yahia Attiyat-Allah schoot naast. Bij een 1-0 ruststand gingen partijen de pauze in.

Na de interval bleven beide landen de aanval opzoeken en ontwikkelde zich een aantrekkelijke strijd op de grasmat. In de 58e minuut had Ramos een goede kans om zijn land langszij te brengen, maar zijn kopbal ging naast het vijandelijke doel. In de 64e minuut kwam Fernandes gevaarlijk dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging nog net over het doel van sluitpost Bounou. Portugal werd keer op keer gevaarlijk en zette de Marokkaanse defensie langdurig onder druk. Joao Felix dwong doelman Bounou tot het uiterste toen hij het leder hoog in de touwen probeerde te plaatsen. De Marokkaanse sluitpost was alert en verwerkte de bal tot hoekschop.

In de slotfase gooide Portugal alles in de strijd. In de eerste minuut van de extra tijd testte ook de ingevallen Cristiano Ronaldo doelman Bounou, maar die redde ternauwernood in twee instanties. Met nog 5 minuten speeltijd kreeg Marokko een tegenslag te verwerken toen de ingevallen Walid Cheddira voor de tweede maal tegen de gele kaart aankeek en dus eerder mocht inrukken. Toch was de beste kans in de resterende tijd voor Marokko, maar de ingevallen Zakaria Aboukhlal, faalde van dichtbij. De Marokkanen hielden wonderwel stand en bereiken zo voor het eerst in de geschiedenis de halve finales van een mondiaal toernooi.