Tunesië stunt tegen regerend WK-kampioen
30 Nov 2022, 14:12
Wahbi Khazri scoort tegen grootmacht Frankrijk. Tunesië ligt eruit, maar viert zijn doelpunt uitbundig. (Foto's: Reuters)

Frankrijk heeft zich al geplaatst voor de achtste finales en zal groepswinnaar zijn als het niet verliest van Tunesië. Australië is gegarandeerd van de tweede plaats als ze Denemarken verslaat. Met deze stand beginnen de twee laatste groepswedstrijden in Groep D.

Tunesië ziet kans om te winnen van regerend WK-kampioen Frankrijk en Australië wint met het kleinste verschil van de Denen, die hun koffers kunnen pakken. Het WK-avontuur van Tunesië is ook voorbij, maar ze vieren hun overwinning op grootmacht Frankrijk uitbundig.

Tunesië komt meteen goed opzetten. In de 8e minuut wordt een doelpunt afgekeurd. Nader Ghandri verlengt een vrije trap voorbij Steve Mandanda, maar wordt meteen teruggefloten. Hij stond met een been buitenspel.

Een enthousiast Tunesië dwingt 'Les Bleus' achteruit en blijft stilstaande fases afdwingen. Jebali Khazri probeert zelfs een penalty te forceren, maar loopt zelf tegen Ibrahima Konaté aan. Frankrijk krijgt vooralsnog geen vat op de partij.

Ghandri, die eerder zijn goal afgekeurd zag worden, duikt op aan de tweede paal om richting doel te verlengen, maar Eduardo Camavinga leest de voorzet goed en werkt nog in corner. Die hoekschoppen, waarvan Tunesië er al zes afdwong in het eerste halfuur, kopt hij ook meer dan eens weg.

Het is en teleurstellende eerste helft van Frankrijk, dat met een veredeld B-elftal aan de aftrap verscheen. 'Les Bleus' dwong nauwelijks kansen af, enkel Coman trapte naast. Tunesië daarentegen toonde zich enthousiaster om zijn laatste strohalm te grijpen.

Wahbi Khazri (59') brengt ongelooflijke scènes op gang bij elke Tunesische fan in het stadion op de been. Youssouf Fofana verliest de bal op het middenveld, stopt en protesteert terwijl Tunesië de bal snel doorspeelt naar Khazri, die langs Raphael Varane spookt voordat hij naar binnen glijdt. Het is het eerste doelpunt van Tunesië op dit WK en het is een ENORM doelpunt. Nu moeten Australië en Denemarken beiden zien te winnen. Want bij deze stand gaat Tunesie naar de achtste finales.

Tunesië is op weg naar een stunt tegen de wereldkampioen, maar koopt daar niets mee. Omdat ook Australië op voorsprong staat tegen Denemarken, is Tunesië virtueel derde. Tunesië moet bidden dat de Denen gelijk spelen.

Kylian Mbappe, Ousmane Dembele en Antoine Griezmann worden binnengebracht. Er komt wat vaart in het spel van de Fransen. Griezmann scoort op affluiten de gelijkmaker in de 98e minuut, maar de VAR keurt de bal af.

Australië vs Denemarken
Het doelpunt van Mathew Leckie (60') verandert de situatie in Groep D. Leckie kan een-op-een de zestien in trekken. Hij kapt en draait Cornelis Maehle hoorndol en schiet dan knap overhoeks binnen. Australië virtueel naar de achtste finales.

Het openingskwartier in het Al Janoub Stadium was sterk van de Denen, daarna verzandde de partij helemaal. Met een tussenstand 0-0 zijn ze uitgeschakeld. Als ze de rust ingaan met een 0-0 stand, kan Australië blij zijn omdat het resultaat is wat het is. Denemarken speelt goed genoeg om het doelpunt te maken dat ze nodig hebben. Ze komen in een aantal gevaarlijke gebieden en het lijkt als een kwestie van tijd voordat ze die pass vinden.

De Denen beginnen de tweede helft inspiratieloos, wat ook leidt tot het doelpunt van Leckie. Australië gaat verdient naar de achtste finales.