Mexico kijkt aan tegen vervroegde uittreding op het WK
29 Nov, 08:38
foto
De Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa omhelst teamgenoot Hector Moreno (r) aan het einde van de WK-groep C-voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Mexico, in het Lusail-stadion in Qatar. (Foto: AP)


Mexico zal goals moeten vinden - en misschien zelfs meerdere - om zijn knock-outreeks op het WK te verlengen. Mexico heeft op de laatste zeven WK-toernooien de achtste finales bereikt, evenveel keren als Brazilië. Maar in Qatar zit El Tri onderaan in groep C, in aanloop naar een wedstrijd die woensdagavond in het Lusail Stadium moet worden gewonnen tegen Saoedi-Arabië.

De laatste keer dat Mexico op het grootste voetbaltoernooi speelde en niet uit de groep kwam, was in 1978. Maar het is niet zo eenvoudig als winnen: El Tri moet ook hulp krijgen. Ze hebben Polen nodig om Lionel Messi en Argentinië woensdagavond op exact hetzelfde tijdstip te verslaan in Stadium 974.

Dat is de gemakkelijkste weg vooruit voor Mexico - verder wordt het ingewikkeld. Als Mexico zijn werk doet en wint, maar Argentinië, een van de favorieten van het toernooi, ook wint, dan komt het doelsaldo in het spel.

Het probleem is dat Mexico nog geen doelen heeft in Qatar. El Tri heeft zelfs al 384 minuten op rij niet gescoord op het WK, daterend uit hun tweede groepswedstrijd op het toernooi van 2018 in Rusland.

"In de volgende wedstrijd hebben we geen kansen meer", zei aanvaller Henry Martin. "We moeten de goals maken die we kunnen, en niet wachten op wat er in de andere wedstrijd gebeurt."

De droogte werd zaterdagavond verlengd met een 2-0 nederlaag tegen Messi en Argentinië. En geen van beide teams scoorde in de opener van Mexico tegen Polen.

Mexico is sinds het toernooi in Argentinië 44 jaar geleden niet meer uitgeschakeld in de groepsfase. El Tri kwalificeerde zich niet voor het WK 1982 in Spanje en werd verbannen van het evenement in 1990 in Italië wegens het gebruik van oudere spelers op een Concacaf-toernooi onder de 20.

Sindsdien is Mexico in de laatste zeven optredens doorgedrongen tot de achtste finales, maar niet verder. El Tri kwam naar Qatar om te spelen in een ongrijpbare "quinto partido" - een vijfde wedstrijd - voor het eerst sinds Mexico gastheer was van het toernooi in 1986.

Met het uitblijven van doelpunten groeide de kritiek op Mexico-coach Gerardo 'Tata' Martino. Hij was al ondervraagd over enkele van zijn selectiekeuzes, waaronder zijn beslissing om El Tri's all-time scorer Javier "Chicharito" Hernandez uit het team te laten.

Hernandez, die nu voor de LA Galaxy speelt in de Major League Soccer, scoorde het laatste doelpunt van het team in een 2-1 overwinning in de groepsfase op Zuid-Korea in Rusland. Carlos Vela van LAFC, die ook uit de gratie raakte bij het nationale team, scoorde het andere.

Martino zou op zoek kunnen gaan naar een nieuwe baan als Mexico niet verder komt tegen Saoedi-Arabië, een team dat een van de grootste tegenslagen ooit veroorzaakte toen het Argentinië met 2-1 versloeg in zijn openingswedstrijd.

Maar er was zaterdag geen herhaling van de stunt toen Saudi-Arabië met 2-0 tegen Polen verloor. Saoedi-Arabië bereikte de achtste finales in 1994, het WK-debuut van het team, maar is sindsdien niet verder gekomen dan de groepsfase.

"We zullen spelen tot de laatste seconde van dit toernooi en we zullen niet opgeven", beloofde coach Herve Renard van Saoedi-Arabië. Nawaf Al-Abed liep tegen Polen een enkelblessure op en het was onduidelijk of hij beschikbaar zou zijn.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January