Portugal plaatst zich als derde in achtste finale
28 Nov, 18:06
foto
Bruno Fernandes maakt vanop de stip het tweede doelpunt voor Portugal. (Getty Images)


Portugal heeft zich ook gevoegd in de laatste 16 samen met Frankrijk en Brazilië. Het is de wedstrijd van Bruno Fernandes met twee doelpunten. Eerst krult hij de bal prachtig langs de Uruguayaanse goalie en daarna knalt hij zijn tweede binnen vanop de stip in het Lusail Iconic Stadium. Uruguay moet zijn derde wedstrijd zien te winnen in Groep H. De tegenstander is Ghana.

In het eerste half uur zijn er zeven doelpogingen geweest (twee voor Uruguay, vijf voor Portugal), maar geen van ze raakte het doel. De pogingen van de Portugese Joao Felix, Cristiano Ronaldo en Ruben Neves worden geblokkeerd. Ronaldo heeft in deze wedstrijd drie kansen gecreëerd, zijn meeste in een WK-wedstrijd sinds 2010 (vijf tegen Noord-Korea). Hij is de oudste speler (37 jaar, 296 dagen) die drie kansen in een wedstrijd creëerde sinds Roger Milla in 1990 voor Kameroen tegen Engeland (38 jaar, 42 dagen).

Uruguay had de laatste 15 minuten in de eerste helft veel meer balbezit en creëerde een paar kansen. Na een langzame, terughoudende start beginnen ze in het spel te groeien. Portugal heeft 70% balbezit, maar heeft bij de rust nog geen schot op doel geregistreerd. Rodrigo Bentancur kreeg na een stormachtige run die op zijn eigen helft begon de beste kans, maar miste de kalmte om Diogo Costa te verslaan.

Ronaldo komt eindelijk eens in een kansrijke positie. Hij neemt de bal in de zestien goed aan met de borst, maar geraakt dan vanuit een scherpe hoek niet voorbij Sergio Rochet. Terwijl de Portugezen de bal lang in de ploeg houden, trekt Uruguay een dubbele afweergordel op.

De doorbraak komt vroeg in de tweede helft. Ronaldo lijkt met een vluchtige kopbal uit een voorzet van Bruno Fernandes de goalie te kloppen. Uiteindelijk wordt het doelpunt toegekend aan Fernandes. Portugal komt op voorsprong. Uruguay heeft nu haast en komt tot leven na de nodige wissels. De paal weerhoudt invaller Maximiliano Gómez van de gelijkmaker. De ingevallen Facundo Pellistri legt de bal breed voor Gómez, die vanop de rand van de zestien in één tijd tegen de paal trapt.

In de laatste minuut van reguliere speeltijd tikt Fernandes tikt de bal door de benen van José Giménez, die het leer dan met de hand beroert. De scheidsrechter laat aanvankelijk nog doorspelen, maar wordt dan door de VAR naar het scherm geroepen. En dan is het oordeel: strafschop. Fernandes komt ook dichtbij zijn hattrick in extra speeltijd. Eerst houdt de goalie zijn bal tegen en bij de tweede poging staat de paal in de weg. Geen hattrick voor Fernandez, maar wel de volle winst voor Portugal.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January