WK: Iran op de valreep te sterk voor Wales
25 Nov 2022, 09:17
Ramin Rezaeian wipt de bal over Danny Ward. Iran heeft twee doelpunten in blessuretijd gescoord. (Getty Images)

Iran won van Wales in hun tweede groepswedstrijd in Qatar. Partijen maakten hun opwachting in het Ahmed Bin Ali stadion. Iran dat in de eerste ontmoeting roemloos ten onder ging, moest uit een ander vaatje tappen om een vroege exit uit Qatar te voorkomen. De Iraniërs begonnen dus zoals verwacht sterk aanvallend. Wales daarentegen moest met 1 punt ook nog vol aan de bak om het vooruitzicht op de volgende ronde te behouden. Er waren dus voldoende ingrediënten om er een aantrekkelijke pot van te maken.

Al vroeg in de wedstrijd (2e minuut), nam Wales het Iraanse doel onder vuur via Neco Williams, maar doelman Hossein Hosseini was alert. Iran liet zich niet onbetuigd en in de 7e minuut testte Morteza Pouraliganji doelman Wayne Hennessey, maar die liet zich niet verrassen. In de 12e minuut bracht Conner Roberts de bal perfect op het hoofd van Kieffer Moore, maar die slaagde er niet in doelman Hosseini van dichtbij te passeren. Na een kwartier spelen combineerde iran prachtig en gaf doelman Hennessey het nakijken, maar het doelpunt mocht wegens buitenspel niet blijven staan. Op slag van rust was er nog een gevaarlijk moment in het strafschopgebied van Wales, maar Sardar Azmoun kwam centimeters tekort. Hoewel beide landen reële mogelijkheden hadden met een licht overwicht voor Iran, gingen partijen bij een 0-0 stand de kleedkamers in.

Iran kwam toegewijder uit de kleedkamer en in de 50e minuut schudde het doel van Wales tweemaal op zijn grondvesten toen eerst Azmoun de rechter paal raakte en Ali Gholizadeh in de rebound de linker paal ramde. De tweede rebound kwam bij Azmoun, maar van dichtbij faalde hij om doelman Hennessey te passeren. Ook Saeid Ezatolahi testte doelman Hennessey, maar zag zijn inzet tot hoekschop verwerkt worden. Iran nam het doel van Wales geruime tijd onder vuur, maar de defensie van Wales hield lange tijd stand. In de 83e minuut kreeg doelman Hennessey de rode kaart voor zijn onbesuisde actie op Mehdi Taremi, ver buiten het strafschopgebied.

Mehdi Torabi verzuimde Iran op voorsprong te brengen in de 88e minuut. Zijn inzet ging nog net naast het doel van de ingevallen sluitpost Danny Ward. Ondanks de numerieke meerderheid leek het niet te gaan lukken voor Iran. Diep in  blessuretijd kwam het bevrijdende doelpunt voor Iran van de voet van Rouzbeh Chesmi die van buiten het strafschopgebied, doelman Ward kansloos liet:1-0. Ramin Razaeian maakte in de 11e minuut van de blessuretijd op aangeven van Taremi, een eind aan alle illusies van Wales: 2-0. Iran wint het treffen terecht met 2-0.