Artemis maanraket stijgt op van de aarde
16 Nov 2022, 10:49
foto
De nieuwe generatie maanraket van NASA, de Space Launch System (SLS)-raket met de Orion-bemanningscapsule, stijgt op vanaf lanceercomplex 39-B op de onbemande Artemis1-missie naar de maan bij Cape Canaveral, Florida, VS. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vanaf Cape Canaveral in Florida de krachtigste raket ooit gelanceerd. Het 100 meter hoge Artemis-voertuig klom omhoog in een verbazingwekkende mix van licht en geluid.

Het doel was om een ​​astronautencapsule in de richting van de maan te slingeren. Dit ruimtevaartuig, bekend als Orion, is niet geschroefd voor deze specifieke vlucht, maar als alles werkt zoals het hoort, zullen mensen aan boord klimmen voor toekomstige missies die naar het maanoppervlak gaan.

De vlucht van woensdag volgde op twee eerdere lanceringspogingen in augustus en september die tijdens het aftellen werden afgebroken vanwege technische problemen. Maar dergelijke problemen werden bij deze gelegenheid overwonnen en het Space Launch System, zoals de raket vaak wordt genoemd, kreeg de "go" om 01:47 lokale tijd vanaf het Kennedy Space Center te stijgen.

"Vandaag zijn we getuige geweest van 's werelds krachtigste raket die de aarde aan haar grenzen verovert en de goddelozen eruit schudt", zegt Mike Sarafin, NASA's Artemis-missiemanager. "We hebben momenteel een missie met prioriteit één in het spel."

Zijn baas, de administrateur van het bureau, Bill Nelson, was ook onder de indruk van wat hij zag. "Dat is de grootste vlam die ik ooit heb gezien. Het is de meest akoestische schokgolf die ik ooit heb meegemaakt", merkte hij op. "Ik moet zeggen dat wat we vanavond zagen een A+ was. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Dit is slechts een testvlucht."

De raket moest hoog boven de planeet een aantal belangrijke manoeuvres uitvoeren om de Orion-capsule op de goede weg naar de maan te krijgen. Ze werden allemaal "uitstekend" uitgevoerd, zei John Honeycutt, NASA's SLS-programmamanager.

Het schip zal nu vertrouwen op zijn Europese voortstuwingsmodule om het veilig te begeleiden tijdens de rest van de missie.

"En er zullen ook enkele kritische manoeuvres van onze servicemodule zijn, terwijl we de vluchtrichting van Orion verfijnen", vertelde Dr. David Parker, de directeur van de bemande ruimtevaart van de European Space Agency aan BBC News. "Een van de echt opwindende momenten zal komen wanneer we de baan inbrengen in dit zeer interessante pad rond de maan, die voor het eerst ver voorbij de maan gaat."

In december viert NASA de 50e verjaardag van Apollo 17, de allerlaatste keer dat mensen op de maan liepen. Het ruimteagentschap noemt zijn nieuwe programma Artemis (Apollo's tweelingzus in de Griekse mythologie).

Het plant een reeks steeds complexere missies in het komende decennium die moeten resulteren in een duurzamere aanwezigheid op de satelliet van de aarde, met de aanwezigheid van oppervlaktehabitats en het gebruik van rovers, samen met een mini-ruimtestation in een baan rond de maan.

Orion wordt op een 26-daagse excursie gestuurd die hem zal brengen in wat een verre retrograde baan om de maan wordt genoemd.

Op zijn dichtstbij zal de capsule slechts 100 km van het maanoppervlak verwijderd zijn; op zijn verst zal Orion tot 70.000 km zijn. Dit zal het verst van de aarde zijn dat een door mensen beoordeeld ruimtevaartuig ooit heeft gewaagd.

De capsule komt op 11 december terug op aarde - over ongeveer drie en een halve week. Dat is wanneer een van de belangrijkste gebeurtenissen in de hele missie plaatsvindt.

Ingenieurs zijn zeer bezorgd om te weten of het hitteschild van Orion bestand zal zijn tegen de extreme temperaturen die het zal tegenkomen bij terugkeer in de atmosfeer van onze planeet.

De capsule komt zeer snel binnen - met 38.000 km per uur of 32 keer de snelheid van het geluid.

Een schild aan de onderkant moet bestand zijn tegen temperaturen die de 3.000 graden Celsius naderen.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May