VN en Russen praten over voortzetting graandeal
12 Nov 2022, 10:48
foto
Asl Tia, een vrachtschip dat Oekraïens graan vervoert, vaart door de Bosporus in Istanbul, Turkije. (Foto: Reuters)


Hoge functionarissen van de Verenigde Naties hebben vrijdag in Genève een ontmoeting gehad met een Russische delegatie om de grieven van Moskou over het graanexportinitiatief van de Zwarte Zee, te bespreken. De noodzaak van een ongehinderde export van voedsel en kunstmest is daarbij ook aan de orde gesteld, zei een VN-woordvoerder.

De onderhandelingen komen acht dagen voordat de deal die de VN en Turkije in juli hebben bemiddeld, wordt verlengd. Het akkoord heeft geholpen een wereldwijde voedselcrisis af te wenden door de export van voedsel en meststoffen uit verschillende Oekraïense Zwarte Zeehavens toe te staan.

Moskou heeft aangegeven dat het zou kunnen stoppen met de deal, die op 19 november afloopt, als er geen vooruitgang wordt geboekt met zijn zorgen.

Rusland schortte vorige maand zijn deelname voor vier dagen op als reactie op een drone-aanval op de vloot van Moskou op de Krim waarvoor Moskou Oekraïne de schuld gaf. Kiev heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist en ontkent het gebruik van de veiligheidscorridor van het graanprogramma voor militaire doeleinden.

VN-hulpchef Martin Griffiths, die de gesprekken over Oekraïense export leidt, en hoge VN-handelsfunctionaris Rebeca Grynspan, hebben een ontmoeting gehad met de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Vershinin op het VN-kantoor in Genève, zei de internationale instantie.

In een verklaring na de gesprekken zei de VN dat de deelnemers de deal van juli bespraken en constructieve gesprekken voerden over de voortzetting ervan. "De deelnemers blijven ook betrokken bij de uitvoering van het Black Sea Grain Initiative en hebben constructieve discussies gevoerd over de voortzetting ervan", aldus de VN.

De gesprekken omvatten updates over de voortgang bij het faciliteren van de onbelemmerde export van voedsel en meststoffen uit Rusland naar de wereldmarkten, aldus de verklaring.

"De VN blijft zich inzetten om de wereldwijde krapte op de kunstmestmarkt aan te pakken, waarbij boeren, met name kleine boeren uit de derde wereld, uit productie worden geprijsd vanwege de hoge inputkosten", aldus de VN.

"De wereld kan het zich niet veroorloven dat de wereldwijde problemen met de toegankelijkheid van kunstmest een wereldwijd voedseltekort worden, daarom roept de VN alle actoren op om de resterende belemmeringen voor de export en het transport van meststoffen naar de meest behoeftige landen te bespoedigen."

De Nederlandse regering zei vrijdag dat ze een zending van 20.000 ton Russische mest zou vrijgeven die als gevolg van sancties in de Rotterdamse haven was vastgelopen. Het besluit komt na een verzoek van de VN. De lading zal in het kader van het Wereldvoedselprogramma worden verzonden naar Malawi, aldus de VN in de verklaring.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May