Staatsschuld met ruim SRD 1 miljard toegenomen
08 Nov 2022, 05:24
foto


Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft de president de schuldpositie van het land aangekaart. Uit de bewoording en de beschrijving van de president zou menigeen de conclusie kunnen trekken dat deze regering minder leent en of haar rente op tijd betaalt. Dat is alles behalve de waarheid. De president heeft selectief informatie aan De Nationale Assemblee doorgegeven en constant geprobeerd de vorige regering te verwijten. 

Om een correct beeld te schetsen is het belangrijk om aan te geven wat de schuldpositie van de Staat momenteel is. Het Staatsschuldenplan 2022, de uitvoering en de bereikte resultaten met betrekking tot de schuldsanering zou aan het volk gepresenteerd moeten worden. Ook het ingediende staatsschuldenplan van 2023 zou toegelicht moeten worden. Integendeel vroeg de regeringsleider herhaaldelijk aan DNA om met oplossingen te komen. Een duidelijk teken van bestuurlijke incompetentie en geen vertrouwen in het eigen plan. De regeringsleider kwam in zijn verantwoording dan ook zeer zwak en ongeloofwaardig over.

Een korte weergave van de ontwikkeling van de Staatsschuld de afgelopen 8 maanden geeft duidelijk aan waarom de president zo verwijtend bezig was. Uit de publicatie van Bureau Staatsschuld blijkt namelijk hoe vernietigend het beleid van deze regering werkt op de economie.
Conform deze publicatie van Bureau Staatsschuld was:
1. de Buitenlandse Staatsschuld in januari 2022 SRD 46.615,9 miljoen en in augustus 2022  SRD 48.261,1 miljoen. Een stijging van SRD 1.645,2 miljoen (afgerond één miljard zeshonderd en vijfenveertig miljoen).

2. de Binnenlandse Staatsschuld in januari 2022 SRD 20.651,5 miljoen en in augustus 2022 SRD 20.011,3 miljoen. Een daling van SRD 640,2 miljoen (afgerond zeshonderd en veertig miljoen).

3. de Totale Staatsschuld in januari 2022 SRD 67.267,5 miljoen en in augustus 2022 SRD 68.272,4 miljoen. De totale Staatsschuld is in 8 maanden tijd met SRD 1.004,9 miljoen (afgerond één miljard en vier miljoen) toegenomen.

Ook moet aangegeven worden dat de Totale Staatsschuld conform de wet op de Staatsschuld per eind augustus 2022 SRD 68.272,4 miljoen bedroeg maar conform de internationale definitie voor Staatsschuld deze SRD 80.293,7 miljoen bedraagt. Met andere woorden is onze Totale Staatsschuld volgens het internationale meetinstrument van de Staatsschuld gelijk aan SRD 80,2 miljard. Volgens de beschikking van het ministerie van Financiën en Planning uitgegeven op 2 december 2020 LaF. no. 4189 was op 30 september 2020 onze Totale Staatsschuld SRD 29.440,9 miljoen.

Het gevoerde beleid van deze regering waarbij er 4 keren gedevalueerd is en daarna de wisselkoers ondoordacht is vrijgelaten eist haar tol. Het aangeven dat de regering gaat heronderhandelen om terug te gaan naar een vaste wisselkoerssysteem beaamt het falen van het beleid.
Tijdens de beantwoording gaf de president ook aan dat de nationale schuld van US$ 1,2 miljard in 2020 gedaald was naar US$ 651 miljoen in 2022. Deze daling schreef hij toe aan de aflossingen die gepleegd worden door de regering. Op bladzijde 3 van de Staatsschuldenplan 2022 staat “De afname van de  schuld  per augustus 2021 t.o.v. ultimo 2020 heeft merendeels te maken  met de gehanteerde BBP over 2020, welke door ABS is uitgebracht en de daaraan gekoppelde eindejaars wisselkoers”. Het is dan ook niet correct wat de regeringsleider in DNA aangaf. Er wordt wel afgelost. Maar deze grote daling van de Binnenlandse Schuld heeft daar weinig mee te maken.

De devaluatie van de wisselkoers heeft enorm veel voordelen voor de regering voor schulden die zijn aangegaan in de nationale munteenheid. Wanneer de staatsschuld op een koers van SRD30 voor US$ 1 zal worden geherwaardeerd zal dat weer leiden dat de binnenlandse schuld uitgedrukt in US$ zal afnemen. Maar wat de devaluatie/depreciatie met de Buitenlandse Schuld doet is ook niet te ontkennen. Het zal niet verbazingwekkend zijn als dit falend beleid ook in de schoenen van de vorige regering zal worden geschoven. Dat is immers het makkelijkst argument.

De regeringsleider benadrukte dat SRD 13 miljard in 2023 zal worden uitgegeven aan aflossingen en rentebetalingen, maar vergat het volk te melden dat de adviezen van de dure Lazard en de diaspora deskundigen om geen schulden af te lossen en rente te betalen nu haar tol eist. Ook vergat hij het volk te melden dat ruim SRD 10 miljard van de huidige begroting middels nieuwe leningen gefinancierd zal worden. Terwijl de regering constant verwijten maakt, snakt het volk naar verlichting. Het zou de regering sieren om te beginnen de samenleving de waarheid te vertellen over onze daadwerkelijke schuldpositie en belangrijker nog te beginnen met het uitvoeren van maatregelen die verlichting zullen brengen in de benarde positie waarin grote delen van onze bevolking zich thans bevindt. Ook kan de regering het volk alvast vertellen waarom zij weer van plan is de Wet op de Staatsschuld te wijzigen.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May