Brazilië: Bolsonaro en Lula doen laatste oproep om te stemmen
30 Oct 2022, 04:52
foto
Een vader en zijn dochter wonen een campagne-evenement bij voor de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die kandidaat is voor herverkiezing, in Brasilia. (foto: AP)


Brazilianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen in tweede ronde. Ze moeten kiezen tussen de huidige president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro en voormalig president da Silva deden zaterdag hun laatste oproepen voor steun voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van zondag, vandaag, na een bitter persoonlijk debat.

Bolsonaro nam zaterdag deel aan een motorrally in Belo Horizonte, de hoofdstad van een deelstaat die over het algemeen de winnaar steunt - en waar hij als tweede eindigde na zijn concurrent in de eerste stemronde.

Da Silva-aanhangers verzamelden zich ondertussen in de grootste stad van het land, Sao Paulo, waar Simone Tebet - een centrumrechtse kandidaat die als derde eindigde in de eerste ronde - een da Silva-overwinning steunt in de tweede ronde.

"Ik heb in de eerste ronde op Tebet gestemd en nu in de tweede ronde op Lula, tegen Bolsonaro. Ik heb bedenkingen bij da Silva's Arbeiderspartij, maar dit weekend leg ik dat terzijde', zei Marcelo Erlich, een 55-jarige directeur.

De optredens volgden op een strijdlustig debat op vrijdagavond op Globo TV dat zich concentreerde op de economie - een kwestie die sommige van de weinige kiezers die nog onbeslist waren, zou kunnen beïnvloeden.

Da Silva, die de leiding heeft in opiniepeilingen en probeert de baan die hij van 2003 tot 2010 bekleedde, terug te winnen. Hij beloofde eens te meer de uitgaven voor de armen te verhogen, hoewel hij geen duidelijk plan schetste hoe dat te doen. Hij zei ook dat door inflatie het minimumloon nu minder waard is dan toen Bolsonaro werd ingehuldigd.

Bolsonaro beloofde snel om het minimumloon volgend jaar te verhogen van US$ 229 per maand naar US$ 265, hoewel dat niet was opgenomen in het begrotingsvoorstel dat hij al naar het Congres heeft gestuurd. Hij zei dat de economische neergang tijdens de Covid-19-pandemie een verhoging van het minimumloon had verhinderd, maar zei dat de economie aan het verbeteren was.

"We hebben het beter gedaan dan jij zou hebben gedaan", zei de president tegen da Silva. "We zijn klaar om te vertrekken. We hebben nu een van de beste economieën ter wereld."

Mario Sérgio Lima, een senior analist in Brazilië voor Medley Global Advisors, zei dat het laatste debat waarschijnlijk niet veel kiezers zou overtuigen. "Bolsonaro had een grote overwinning nodig. ... Hij deed het niet erg goed bij focusgroepen van onbesliste kiezers, noch bij online vermeldingen", zei Lima, verwijzend naar enquêtes die in realtime online zijn gepubliceerd door opiniepeilers. "Nu is het aan de bewerkte video's die beide campagnes zullen maken om hun supporters te stimuleren."

Bolsonaro, die op een gegeven moment zei: "Het hele systeem is tegen mij", leek soms van slag.

Dit debat betekende een verandering ten opzichte van hun enige eerdere ontmoeting, toen da Silva zich concentreerde op de alom bekritiseerde aanpak van de president van de pandemie waarbij meer dan 680.000 Brazilianen omkwamen en Bolsonaro inging op corruptieonderzoeken die zijn tegenstander en de Arbeiderspartij als geheel bezoedelden. De twee kandidaten stelden deze kwesties vrijdag opnieuw aan de orde, maar stonden er minder bij stil.

Da Silva probeerde herhaaldelijk de regering van Bolsonaro te karakteriseren als geïsoleerd in de wereld, en wees op zijn schaarste aan reizen en bondgenoten in het buitenland. Bolsonaro antwoordde dat zijn reis naar Rusland een aanvoer van kunstmest verzekerde voorafgaand aan de Russische invasie van Oekraïne, waardoor de Braziliaanse landbouwindustrie werd geholpen, en hij zei dat het Midden-Oosten hem "met open armen" ontvangt.

Bolsonaro sloot af door God te danken voor het redden van zijn leven nadat hij was neergestoken tijdens de presidentiële campagne van 2018. Hij riep zijn geloof op in een oproep aan religieuze kiezers. Eerder in het debat gooide hij zijn handen in de lucht, hief zijn armen op en riep zijn motto: 'God! Land! Familie!"

Het spannendste moment van het debat was toen Bolsonaro da Silva riep om naast hem te gaan staan ​​terwijl hij een vraag beantwoordde. 'Blijf hier, Luiz,' zei de president.

De voormalige president antwoordde: "Ik wil niet bij je in de buurt zijn", en keerde hem de rug toe.

In een interview na het debat met TV Globo gaf Bolsonaro aan dat hij de uitslag van de stemming zal respecteren. Veel analisten hebben hun bezorgdheid geuit dat hij de basis heeft gelegd om resultaten aan te vechten als ze ongunstig zijn, net zoals de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

"Het lijdt geen twijfel: wie meer stemmen heeft, mag die nemen", zei Bolsonaro. "Dat is wat een democratie is."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May