Canadese delegatie naar Haïti om veiligheidscrisis te 'beoordelen'
29 Oct 2022, 04:52
foto
Haïtiaanse demonstranten protesteren tegen de afwijzing van een door de regering gevraagd internationaal leger in Haïti, in Port-au-Prince. (Foto: AP)


Canada heeft een team naar Haïti gestuurd om de verslechterende veiligheidssituatie van het land te beoordelen, terwijl de Canadese minister van Buitenlandse Zaken haar Amerikaanse tegenhanger in Ottawa ontmoette om een ​​door Washington geleid voorstel te bespreken om een ​​internationale strijdmacht naar het Caribische land te sturen.

In een verklaring van donderdag zei het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken dat een regeringsdelegatie in Haïti was "om met belanghebbenden te overleggen over opties om de Haïtiaanse bevolking te ondersteunen bij het oplossen van de humanitaire en veiligheidscrises". De delegatie overweegt ook "hoe Canada kan bijdragen aan de internationale respons" in Haïti, vervolgde het ministerie, in wat een "beoordelingsmissie" werd genoemd.

"Canada en de internationale gemeenschap maken zich zorgen over het geweld in Haïti, met name tegen vrouwen en meisjes. Canada zal niet stil blijven zitten, terwijl bendes en degenen die hen steunen, de burgers van Haïti terroriseren en we zullen de gezagsgetrouwe Haïtianen blijven steunen om een ​​einde te maken aan de crisis in hun land”, zei minister van Buitenlandse Zaken, Melanie Joly, in de verklaring.

De aankondiging kwam toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zijn eerste officiële reis naar Canada maakte om gesprekken te voeren met Joly en de Canadese premier Justin Trudeau.

Haïti, dat sinds de moord op president Jovenel Moise in juli vorig jaar een toenemend bendegeweld en politieke instabiliteit kent, zou één van de belangrijkste gespreksonderwerpen worden tijdens Blinkens bezoek aan Ottawa en Montreal deze week.

"De situatie in Haïti is gewoon onhoudbaar", zei Blinken donderdagmiddag tijdens een persconferentie naast Joly. "We zullen blijven samenwerken om internationale steun te verzamelen om het Haïtiaanse volk te helpen een weg vooruit te vinden", zei hij.

Eerder deze maand vroeg de waarnemend premier van Haïti, Ariel Henry, de internationale gemeenschap om te helpen bij het opzetten van een "gespecialiseerde strijdmacht" om het geweld te onderdrukken.

Een aanhoudende bendeblokkade van een belangrijke benzineterminal in de hoofdstad Port-au-Prince, heeft geleid tot een nijpend tekort aan brandstof en water, terwijl het geweld hoogtij viert. Ziekenhuizen zijn gedwongen te bezuinigen op diensten vanwege een gebrek aan elektriciteit, wat ook de reactie op een nieuwe uitbraak van cholera bemoeilijkt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei deze maand dat hij geloofde dat "gewapende actie" nodig was om de greep van bendes op de brandstofterminal te verlichten en om een ​​humanitaire corridor op te zetten om de voorraden weg te krijgen. Guterres had er ook bij de internationale gemeenschap op aangedrongen dringend te reageren op Henry's verzoek om hulp.

Maar veel Haïtiaanse demonstranten en leiders van het maatschappelijk middenveld hebben het vooruitzicht van internationale interventie afgewezen, omdat de geschiedenis heeft aangetoond dat buitenlandse troepen "meer problemen dan oplossingen" brengen.

Sommige Haïtianen zeggen ook dat Henry geen legitimiteit heeft en hebben hem opgeroepen af ​​te treden. De premier werd door Moise gekozen om de functie op zich te nemen kort voordat de president vorig jaar werd vermoord, en Henry heeft de steun van de CORE Group, die Canada en de VS omvat.

Vorige week heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen tot instelling van een "sanctieregime" tegen Haïtiaanse bendeleiders, waaronder Jimmy 'Barbecue' Cherizier, en hun aanhangers.

Het initiatief, geleid door de VS en Mexico, kwam als reactie op een oproep van Haïtianen "om actie te ondernemen tegen criminele actoren, waaronder bendes en hun financiers, die de stabiliteit hebben ondermijnd en de armoede in hun levendige samenleving hebben vergroot", aldus de VN- gezant, Linda Thomas-Greenfield.

'Internationale veiligheidsmissie'

De VS en Mexico werken ondertussen aan een andere resolutie om "een niet-VN, internationale veiligheidsbijstandsmissie" in Haïti op te richten om op de crises te reageren. Thomas-Greenfield zei half oktober dat de missie zou worden geleid door "een partnerland", zonder verder uit te werken.

Eerder deze week meldde de krant Miami Herald, onder vermelding van niet-geïdentificeerde bronnen, dat de ontwerpresolutie "op het punt stond te mislukken, nadat geen enkel land zich vrijwillig had aangemeld om troepen bij te dragen".

Maar dat werd betwist door Brian Nichols, de assistent-minister van Buitenlandse Zaken van de VS voor het westelijk halfrond, die verslaggevers woensdag tijdens een briefing vertelde dat hij "zeer optimistisch" was dat landen samen zouden kunnen komen.

"Ik ben het absoluut niet eens met het idee dat een resolutie die een multinationale troepenmacht autoriseert in gevaar is", zei hij, zoals gemeld door het persbureau AFP. Nichols voegde eraan toe dat "een aantal landen" de mogelijkheid heeft om een ​​missie te leiden, maar dat er nog geen beslissing is genomen. "Een van die landen is Canada, maar het is niet het enige land dat dat kan", zei hij.

Gevraagd op donderdag of Ottawa klaar was om de voorgestelde missie te leiden, antwoordde Joly, de minister van Buitenlandse Zaken, niet direct. In plaats daarvan benadrukte ze dat de Canadese regering Haïti zou blijven steunen in tijden van veiligheids-, humanitaire en politieke crises.

Van zijn kant zei Blinken dat hij en Joly hadden besproken hoe zo'n internationale troepenmacht eruit zou zien en wat die nodig zou hebben. "En we hebben allebei met verschillende landen gesproken om hun interesse en bereidheid om deel te nemen te peilen", vertelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers.

"Het doel van zo'n missie zou zijn om de Haïtiaanse nationale politie te ondersteunen bij het doen van hun werk," zei hij, "om ervoor te zorgen dat de staat opnieuw daadwerkelijk het land controleert, niet bendes die op dit moment een van de grootste problemen zijn waarmee we worden geconfronteerd als we daadwerkelijk vooruit kunnen komen en Haïti kunnen helpen.”

Canada en de VS kondigden op 15 oktober aan dat ze Haïtiaanse veiligheidsuitrusting hadden gestuurd die al door het land was gekocht, "inclusief tactische en gepantserde voertuigen", in een poging om de Haïtiaanse politie te versterken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May