Newmont ondersteunt klein mijnbouwers; relatie uitdiepen
29 Oct 2022, 02:56
foto
Winston Wielzen van de afdeling Artsinal and Small scale Mining van Newmont Suriname. (Foto: René Gompers)


Hoewel Newmont Suriname ook last heeft van illegale goudzoekers op zijn concessie, bouwt het bedrijf een stevige band op met de kleine mijnbouwers. Zo krijgen zij van Newmont naast voedselpakketten, trainingen om milieuvriendelijk en winstgevender te mijnen, onderwijs in heavy equipment en mogelijkheden om geld bij een bank te lenen om een bedrijf op te zetten. Newmont heeft ook een concessie aangevraagd en gekregen voor de groep kleine mijnbouwers met wie het een relatie heeft. Het bedrijf gaat ook de onderzoeksresultaten waar winbaar goud te vinden is, beschikbaar stellen.  

Newmont is bij de mijnen in Ghana en Suriname gestart met de Artsinal and Small scale Mining (ASM) strategie. In 2015 werd de productie van de ASM in Suriname geschat op 285.000 troy ounces goud (afgerond 8.000 kg) per jaar. Newmont heeft tijdens een informatiesessie met journalisten uitgelegd hoe het bedrijf de relatie met de ‘small scale miners’ aan het uitdiepen is. De eerste groep ASM-ers die voordeel trekt uit het programma bestaat uit 40 personen.

“We weten dat heel veel gouddelvers een niet winstgevende onderneming hebben en uitkijken naar alternatieven voor hun levensonderhoud,” geeft Winston Wielzen van de ASM afdeling aan. Hij deelt mee dat de mensen de kans op “een ondersteunend inkomen” krijgen. Ze krijgen toegang tot het bedrijf om te werken op bepaalde afdelingen. De mensen krijgen ook trainingen  voor lassen, graafmachines, dozers, het verbeteren van hun opbrengsten, produceren van artikelen als koolpotten, mijnen zonder kwik en helpen rehabiliteren van aangetaste gebieden. Newmont schenkt hen ook voedselpakketten.  

“Onze ASM strategie is gebaseerd op verbintenissen in de samenwerkingsovereenkomst met het traditioneel gezag,” geeft Wielzen aan. “Er is een speciaal gedeelte besteed aan small scale mining. Een van de zaken die we hebben toegezegd, is dat zolang we het gebied hebben -dus de Paamaka mining reserve- we de exploratie doen in het gebied en de resultaten beschikbaar stellen. Dat plan is reeds uitgewerkt.”

Newmont gaat onderzoeken welke ondernemingen in het gebied en Frans-Guyana opgezet kunnen worden. “We werken met de Nationale Ontwikkleingsbank,” geeft Wielzen aan. “Via leningen zullen we deze small scale miners bedrijven helpen opzetten. We geven ze de begeleiding. We doen alle nodige 'hand holding' tot ze op hun eigen benen kunnen staan.”  

In november wil Newmont beginnen aan het rehabiliteren van gebieden die door de ASM zijn aangetast. De kleine mijnbouwers zullen hun deel ook doen. De groep gaat ook helpen met het afbakenen van de Newmont concessie waar er absoluut niet illegaal gemijnd mag worden. De small scale miners krijgen een eigen concessie van Newmont.

Directeur Externe Relaties Shirley Sowma-Sumter geeft aan dat het nog even gaat duren voordat de small scale miners op hun eigen concessie kunnen werken. "We hebben de vergunning, de concessie gehad," deelt ze mee. "De volgende stap is dat het moet worden geregistreerd bij het hypotheekkantoor. Het traditioneel gezag heeft gevraagd om die fase even aan te houden. We kijken nu samen met het traditioneel gezag en het ministerie van Natuurlijk Hulpbronnen hoe wij bezorgdheden die door delen van de gemeenschap zijn geuit, weg kunnen maken, zodat deze concessie die essentieel is voor de ASM strategie van Suriname, voortgang vind.".

Newmont heeft ook last van de illegale mijnbouwers op haar concessie. "Er zijn ASM-ers in ons gebied," geeft Sowma-Sumter aan. "We monitoren hun bewegingen. Niet een ideale situatie, beseffen we. We proberen het te managen." Ze geeft aan dat Newmont rekent op de toegezegde steun van de overheid bij het beschermen van eigendom en mijnbouwrechten, zoals overeengekomen in de Mineral Agreement. Wielzen merkt op dat er frequent contact gehouden wordt met de ASM-ers. Bij het optreden wordt er rekening gehouden met onder andere mensenrechten.

Newmont brengt de gebieden waar er illegaal gewerkt wordt in kaart en houdt de kleine mijnbouwers in de gaten. De database wordt nauwkeurig bijgewerkt. De ASM strategie wordt in 2022 voortgezet. Dit programma staat los van de bestaande gemeenschapsprojecten voor de bewoners van het Paamaka gebied. Op 1 november wordt het huis  dat door Newmont gebouwd is voor Jozef Forster, grootopperhoofd van de Paamaka op Langa Tabiki, officieel aan hem overhandigd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May