Zunder: Digicel topman wil proces voor reparaties op gang brengen
27 Oct 2022, 00:00
foto
Armand Zunder, voorzitter Nationale Reparatie Commissie.


Oprichter van Digicel Group, Dennis O'Brien heeft aangekondigd het proces van reparaties op gang te brengen. Hij heeft een presentatie gehouden op de 27e vergadering van de Caricom Reparatie Commissie die via Zoom heeft plaatsgevonden. In december 2021 had O’Brien reeds wereldkundig gemaakt dat hij plannen had om het Caricom initiatief voor reparaties voor het slavernijverleden te ondersteunen. Tijdens zijn presentatie de afgelopen week was hij concreter, zegt Armand Zunder, voorzitter van de Reparatie Commissie Suriname, aan Starnieuws.

Vertegenwoordigers van Jamaica, Barbados, Antiqua & Barbuda, St. Lucia, St. Kitts, Guyana en enkele observers hebben aan de vergadering deelgenomen. Ook Zunder heeft geparticipeerd namens Suriname. Naast de reguliere vraagstukken was er ook ruimte voor de presentatie van O’Brien. Digicel is een van de snelst groeiende mobiele telefoon service providers ter wereld, die ook in Suriname actief is. Hij staat inmiddels bekend als een miljardair, die al vele filantropische  projecten in de wereld heeft uitgevoerd, merkt Zunder op.

O'Brien wenst het Caricom Tien Punten Programma als uitgangspunt te nemen om de Britse en Europese regeringen en ondernemingen zover te krijgen dat er een globaal fonds moet komen voor reparaties aan de Caricom-landen. Hiervoor zou in eerste instantie aan de volgende voorwaarden moeten worden voldaan:
1. De Caricom Reparatie Commissie en vervolgens dat ook uiteindelijk de staatshoofden en regeringsleiders van Caricom zouden voorstanders moeten zijn van zijn initiatief;
2. Voor elk van de Caricom lidlanden zou er een Reparatieplan moeten worden opgesteld, dat door hem zou worden gefinancierd;
3. Een grote mobilisatatiecampagne zou in Engeland worden opgezet om met name de Britse regering en andere Europese regeringen te beïnvloeden om met vertegenwoordigers van belanghebbenden van gedachten te wisselen over het reparatievraagstuk.

Het initiatief van O’Brien zal ook de Europese regeringen, ondernemingen, kerkgenootschappen en Ngo's oproepen om eerlijk naar hun geschiedenis te kijken en om uiteindelijk oprecht herstel te organiseren voor de aanzienlijke schade die de trans-Atlantische slavernij gedurende honderden jaren heeft aangericht.

O’Brien denkt dat het initiatief niet langer dan drie jaar in beslag kan nemen. Binnen de termijn van drie jaar denkt hij de Europese leiders bij elkaar te hebben gekregen, dat deze leiders de fouten van de trans-Atlantische slavernij en de genocide onder de Inheemsen erkennen en dat er vervolgens een akkoord kan worden bereikt over het voor de lange termijn opzetten van een robuust reparatiefonds. Zijn gedachten gingen uit naar een soort Regionaal Europees Ontwikkelings Fonds dat in het verleden door Europese naties is ingezet om de economieën van de andere Europese landen te transformeren. 

Het is uiteindelijk de bedoeling om te komen tot een fonds voor de lange termijn voor reparaties. Het fonds zou vijfjarige doelstellingen moeten hebben en jaarlijks zou er sprake moeten zijn van financiële transfers uit dit fonds naar de Caricom lidlanden. Het initiatief moet uiteraard nog verder worden uitgewerkt.
Deze materie zal de volgende maand in de Prime Ministerial Sub Commission worden besproken. Suriname is ook lid van deze subcommissie. "Wij zijn benieuwd wat er voor ons land uit dat overleg zal komen", zegt Zunder.

pdf-icon.gif Caricom_Tien_Punten_Plan_voor_Reparatie_aangepast_voor_Suriname.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May