Cuba organiseert eerste Amerikaanse zakenconferentie in jaren
26 Oct 2022, 18:52
foto
Cuba's onderminister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernandez de Cossio luistert naar Phil Peters, oprichter van FocusCuba, tijdens een conferentie in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Enkele tientallen Amerikaanse ondernemers trotseerden zware Amerikaanse sancties en Cuba's ergste economische crisis in decennia om woensdag een conferentie bij te wonen in Havana. De bijeenkomst is gericht op de nieuwe particuliere sector en op het stimuleren van de zwakke betrokkenheid tussen de vijanden van de Koude Oorlog.

De Cubaanse Kamer van Koophandel en het in Washington gevestigde adviesbureau FocusCuba, die de bijeenkomst organiseren, zeiden dat het driedaagse evenement het eerste dergelijke forum was sinds ten minste 2018, toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nieuwe sancties opstapelde bovenop het decennia-oude handelsembargo.

Zowel de Cubaanse als de Amerikaanse delegatie bekritiseerden de sancties - waarvan de meeste nog steeds van kracht zijn - en riepen de Amerikaanse president Joseph Biden op om het beleid van zijn Republikeinse voorganger te laten vallen.

De Cubaanse president van de Kamer van Koophandel Antonio Luis Carricarte noemde de bijeenkomst in het beroemde Hotel Nacional een "historische dag", en prees de volharding van de aanwezige vertegenwoordigers van beide kanten van de Straat van Florida.

Tijdens een korte dooi in de betrekkingen onder voormalig president Barack Obama, arriveerden honderden Amerikaanse bedrijven om de mogelijkheden te verkennen op het vrijwel verboden, door communisten geleide eilandnatie. Sommigen, van cruiseschipbedrijven tot Western Union Co en Starwood Hotels tekenden baanbrekende overeenkomsten, maar werden door nieuwe Amerikaanse sancties gedwongen te verzaken. Anderen blijven zaken doen.

De regering heeft Cubanen het afgelopen jaar een vergunning gegeven om bijna 5.500 particuliere kleine en middelgrote bedrijven te exploiteren, een primeur sinds de revolutie van Fidel Castro in 1959, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan ​​voor partnerschappen met buitenlandse investeerders.

"Bijna alles wat we doen is met de nieuwe bloeiende particuliere sector", zegt de Cubaans-Amerikaanse Hugo Cancio, wiens in Miami gevestigde Fuego Enterprises Inc een online voedselmarkt exploiteert die 4.000 bestellingen in Cuba per dag verwerkt. "Het is belangrijk dat Amerikaanse bedrijven dit zelf inzien", zei Cancio, die de conferentie bijwoonde.

Aanwezige Amerikaanse ondernemers vertegenwoordigen een reeks sectoren, van foodservices tot online winkelen, digitale geldoverdrachten, verzending en financiën.

"Ik denk dat deelnemers duidelijkheid zoeken over wat mogelijk is met investeringen aan Cubaanse zijde in deze nieuwe particuliere sector, hoewel eventuele overeenkomsten ook moeten worden goedgekeurd door Amerikaanse regelgevers", zei Phil Peters, oprichter van FocusCuba tegen Reuters. " We moeten ook daar meer duidelijkheid in."

De regering-Biden heeft enkele beperkingen op Cuba versoepeld op het gebied van geldovermakingen, toerisme en migratie. Het heeft ook belangstelling getoond voor steunen van de particuliere sector van Cuba.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May