Putin heeft moeite wapenproductie op te voeren
26 Oct 2022, 06:51
foto
Inwoners van Mykolaiv halen brood op bij het enige voedseldistributiepunt in Varvarivka, een district in Mykolaiv waar duizenden mensen wonen. Eén persoon mag slechts één keer in de drie dagen gratis brood krijgen. (Foto:AP)


De Russische president Vladimir Putin, die wordt geconfronteerd met vertragingen in de militaire productie en toenemende verliezen, heeft er dinsdag bij zijn regering op aangedrongen om de bureaucratie te doorbreken om genoeg wapens en voorraden te gebruiken om de oorlog in Oekraïne te voeden, waar een westers bewapend Oekraïens tegenoffensief de Russische troepen heeft teruggeslagen.

In andere ontwikkelingen vroegen de Oekraïense autoriteiten burgers om niet naar huis terug te keren en de gehavende energie-infrastructuur van het land verder te belasten. En dat terwijl westerse landen piekerden over de wederopbouw van Oekraïne als de oorlog voorbij is.

De tekortkomingen van het Russische leger in de acht maanden durende oorlog waren zo uitgesproken dat Putin een structuur moest creëren om ze aan te pakken. Dinsdag was hij voorzitter van een nieuwe commissie die is ontworpen om de productie en levering van wapens en voorraden voor Russische troepen te versnellen, waarbij hij benadrukte dat het nodig is om "op alle gebieden een hoger tempo te bereiken".

Russische nieuwsberichten hebben erkend dat veel van degenen die werden opgeroepen onder een mobilisatie van 300.000 reservisten die Putin had besteld, niet zijn voorzien van basisuitrusting zoals medische kits en kogelvrije vesten, en hun eigen uitrusting moesten vinden. Andere berichten hebben gesuggereerd dat Russische troepen in toenemende mate worden gedwongen om oude en soms onbetrouwbare apparatuur te gebruiken en dat sommige van de nieuw gemobiliseerde troepen met weinig training naar het oorlogsfront worden gebracht. Vorige week probeerde Putin te laten zien dat alles goed gaat door een trainingslocatie in Rusland te bezoeken waar hij goed uitgeruste soldaten te zien kreeg.

Ter vervanging van de steeds schaarsere Russische langeafstands-precisiewapens, zei het Britse ministerie van Defensie dat Rusland waarschijnlijk een groot aantal drones zou gebruiken om te proberen de Oekraïense luchtverdediging binnen te dringen. Ruslands "artilleriemunitie raakt op", aldus het Britse rapport dinsdag.

Het Institute for the Study of War, in Washington, voegde eraan toe dat "het langzamere tempo van Russische lucht-, raket- en drone-aanvallen mogelijk een weerspiegeling is van de afnemende raket- en drone-voorraden en de beperkte effectiviteit van de aanvallen om Russische strategische militaire doelen te bereiken."

Het Russische leger is er nog steeds in geslaagd om zware schade en slachtoffers aan te richten, huizen, openbare gebouwen en het elektriciteitsnet van Oekraïne te verwoesten. De Wereldbank schat de schade aan Oekraïne tot nu toe op 350 miljard euro (345 miljard dollar).

De recente Russische aanvallen waren grotendeels gericht op de energiefaciliteiten van Oekraïne, met name de opwekking en transmissie van elektriciteit. De elektriciteitstekorten zijn zo ernstig dat de Oekraïense vicepremier Irina Vereshchuk dinsdag aan in het buitenland wonende burgers heeft gevraagd deze winter niet terug te keren om te voorkomen dat de stroomvoorziening nog meer onder druk komt te staan.

"We moeten de winter overleven, maar helaas zullen de elektriciteitsnetwerken het niet overleven", zei Vereshchuk op de Oekraïense televisie. "We begrijpen dat de situatie alleen maar erger zal worden en deze winter moeten we overleven."

In Berlijn brachten leiders van de Europese Unie experts samen om te werken aan een "nieuw Marshallplan" voor de wederopbouw van Oekraïne - een verwijzing naar het door de VS gesponsorde plan dat de West-Europese economieën na de Tweede Wereldoorlog nieuw leven inblies.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat de bijeenkomst gaat over "hoe de financiering van het herstel, de wederopbouw en de modernisering van Oekraïne voor de komende jaren en decennia kan worden gewaarborgd en ondersteund."

Scholz, die samen met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de vergadering organiseerde, zei dat hij op zoek is naar "niets minder dan het creëren van een nieuw Marshallplan voor de 21e eeuw - een generatietaak die nu moet beginnen."

Op het diplomatieke front vertelde de Duitse president Frank-Walter Steinmeier aan verslaggevers in Kiev na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op dinsdag dat zijn land aan de zijde van Oekraïne zal blijven staan ​​in deze oorlog en zijn volk zal blijven steunen zolang het nodig is – door te helpen het verwoeste land weer op te bouwen en meer wapens te sturen.

"Wederopbouw wacht niet tot de oorlog is afgelopen. Het moet nu beginnen," zei de Duitse president, eraan toevoegend dat "Duitsland niet alleen helpt bij de wederopbouw, maar we helpen Oekraïne ook om de brute vernietiging te voorkomen, om ervoor te zorgen dat de bevolking op de best mogelijke manier wordt beschermd."

Hij beloofde dat Duitsland zou helpen vernietigde steden onmiddellijk weer op te bouwen en nog twee MARS Medium Artillery Missile Systems en vier type 2000 zelfrijdende houwitsers zou sturen.

Aan het front hebben Russische raketten dinsdag laat een benzinestation in de zuid-centrale stad Dnipro in brand gestoken, waarbij een zwangere vrouw in haar auto en de exploitant van een carwash in de faciliteit werden gedood, terwijl ten minste drie gewonden werden gemeld door Oekraïense persbureaus.

In de zuidelijke stad Mykolaiv stonden bewoners dinsdag in de rij voor water en essentiële voorraden toen Oekraïense troepen oprukten naar de nabijgelegen door Rusland bezette stad Cherson.

Eén van de bondgenoten van Moskou drong er dinsdag bij Rusland op aan het tempo en de omvang van de vernietiging van Oekraïne op te voeren. Ramzan Kadyrov, de regionale leider van Tsjetsjenië die troepen heeft gestuurd om in Oekraïne te vechten, drong er bij Moskou op aan hele steden van de kaart te vegen als vergelding voor Oekraïense beschietingen op het Russische grondgebied. Autoriteiten in de Russische regio's Koersk en Belgorod die aan Oekraïne grenzen, hebben herhaaldelijk melding gemaakt van Oekraïense beschietingen die infrastructuur en woongebouwen hebben beschadigd.

"Onze reactie was te zwak", zei Kadyrov op zijn berichten-app-kanaal. "Als een granaat onze regio binnenvliegt, moeten hele steden van de aardbodem worden geveegd, zodat ze nooit denken dat ze in onze richting kunnen vuren."

Kiev wil de strijd opvoeren, maar zegt meer oorlogsmateriaal nodig te hebben. "We hebben meer wapens nodig, we hebben meer munitie nodig om deze oorlog te winnen", zei de Oekraïense premier Denys Shmyhal tegen verslaggevers in Berlijn. Hij voegde eraan toe: "We hebben tanks nodig van onze partners, van al onze partners; we hebben zware gepantserde voertuigen nodig, we hebben extra artillerie-eenheden nodig, houwitsers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May