Niet officiële medicamenten zijn gevaarlijk
18 Sep 2011, 00:01
foto


De vangst van een grote partij niet gelegaliseerde medicamenten is nog maar een schijn van de werkelijke hoeveelheid die het land binnenkomt. Producenten van medicamenten vinden dat de overheid veel meer zou moeten doen. Niet alleen zal gewerkt moeten worden aan vermindering van smokkel, maar moeten de medicamenten uit de schappen worden gehaald.

Vertegenwoordiger en veiligheidsagent R & R Limited van enkele producenten van medicamenten, zegt aan Starnieuws dat het ministerie van Volksgezondheid, die op de hoogte is waar de medicamenten worden verkocht, niet ingrijpt.
Directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid wil in dit stadium niet veel kwijt over deze kwestie. “Ik kan u verzekeren dat het ministerie wel degelijk ingrijpt als we weten waar dit soort medicamenten zich bevinden”, zegt zij. Volgens haar is het in beslag nemen en opsporen van illegale medicamenten een aangelegenheid van de douane, die volgens haar steeds meer succes heeft in het onderscheppen van ervan. “Wij confisqueren de in beslag genomen partijen en die worden vernietigd”, zegt Eersel.

Potentie verhogende middelen
Voorzitter Vinoj Sewberath Misser van de Vereniging van Apothekers in Suriname zegt dat het voornamelijk gaat om potentie verhogende middelen. Deze medicamenten worden officieel alleen op recepten verkocht. Maar de vraag is groot in het informele circuit, legt de apotheker uit. Mensen gebruiken de geneesmiddelen ten onrechte voor ‘recreatieve’ doeleinden, of als het misgaat worden middelen voor abortus toegepast. Overigens is dit niet alleen in Suriname een probleem maar ook in andere landen, en met de open grenzen waaien er dus zaken over. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en het is dus sterk af te raden, zegt Sewberath Misser.

De kwestie zoals aangekaart door R&R Limited heeft te maken met het namaken van medicamenten van internationaal bekende merken, zoals bijvoorbeeld Viagra. Hierbij is er bij de ‘fabrikanten’ een vooropgesteld doel om mensen te bedonderen. Er zit of te weinig geneesmiddel in of men gebruikt ten onrechte herkenbare zaken die aan de originele fabrikant zijn gekoppeld. Het komt veel van dit soort producten niet via de officiële kanalen het land binnen.

Geen nieuw fenomeen
“Maar dat apotheken vervallen en nepproducten verkopen is mij niet bekend. Overigens is het de vraag waarom een apotheker zo een risico zou nemen als patiënten door hun medicamenten ziek worden”, zegt Sewberath Misser. Om de kwaliteit vast te leggen, vindt hij dat straks alle apotheken moeten voldoen aan de vastgestelde kwaliteitscriteria die nu ontwikkeling zijn.

De apotheker zegt dat de informele import van medicijnen helemaal geen nieuw fenomeen is. In de moeilijke tijden van Suriname, toen alles schaars was, dus ook geneesmiddelen, was de overheid de enige importeur van medicamenten. Om de schaarste enigszins op te vangen is er informeel geïmporteerd, maar dan wel onder strenge kwaliteitsbeoordeling van de verantwoordelijke apothekers.
Sinds 1999 is de markt geliberaliseerd en is de import open voor andere handelszaken. Het moet dan wel gaan om geregistreerde importeurs. Echter moeten importeurs van geneesmiddelen weten dat er kennis van zaken en gespecialiseerde faciliteiten nodig zijn om de kwaliteit te garanderen en in te kunnen staan voor de herkomst en de kwaliteit. Ondanks de regelgeving is het wel zo dat er gelukszoekers zijn die een gat in de markt hebben gezien. Op zich is dat geen goede zaak en is de vereniging daartegen.

Risico
Volgens Sewberath Misser is het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening in Suriname (BGvS) nu veel beter voorzien van medicamenten dan drie jaar terug het geval was. De voorraad schommelt tussen de 80-90% van de totale behoefte. In geval een medicament niet te vinden is, kan een apotheker inderdaad uitwijken naar een geregistreerde importeur.

De apotheker legt uit dat wanneer medicamenten via de officiële kanalen binnenkomen deze opgenomen zijn in het register van verpakte geneesmiddelen. Er vindt kwaliteitscontrole plaats. Medicamenten die niet officieel naar binnen komen en die veelal verhandeld worden op niet bevoegde plekken, gaan niet via deze procedures en kunnen een groot gevaar voor de bevolking vormen. Het publiek wordt daarom met klem geadviseerd om alleen medicijnen te gebruiken wanneer deze echt nodig zijn en die moeten gehaald worden bij de bevoegde plekken, die onder controle staan van de Farmaceutische Inspectie. “Het bewust op de markt brengen van vervalste geneesmiddelen of zelfs andere artikelen is daarom een misdaad en daar moeten we met zijn allen tegenaan”, zegt Sewberath Misser.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May