Olieprijzen stijgen door zwakkere dollar
25 Oct 2022, 22:42
foto
Een pomp bij een pompstation in Manhattan, New York. Een zwakkere dollar stuwt de olieprijzen. (Foto: Reuters)


De olieprijzen stegen vandaag, dinsdag, hoger en herstelden van een vroege daling van meer dan US$ 1 per vat, na een stijging van een zwakkere dollar en zorgen over de levering. Futures op ruwe Brent-olie stegen met 26 dollarcent tot US$ 93,52 per vat, terwijl futures voor ruwe olie in West Texas Intermediate met 74 dollarcent stegen tot Us$ 85,32. Beide benchmarks stegen en daalden tijdens de handelssessie met US$ 1.

De US-dollarindex daalde tijdens de middaghandel, waardoor in dollar uitgedrukte olie goedkoper werd voor andere valutahouders en de prijzen omhoog duwden.

Verdere steun kwam van opmerkingen van de Saoedi-Arabische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman dat energievoorraden werden gebruikt als een mechanisme om markten te manipuleren. "Het is mijn plicht om duidelijk te maken dat het verliezen van noodvoorraden de komende maanden pijnlijk kan zijn", vertelde hij op de Future Initiative Investment (FII)-conferentie in Riyad.

Ondertussen hebben de wereldwijde krapper wordende markten voor vloeibaar aardgas (LNG) en de bevoorrading van grote olieproducenten de wereld midden in "de eerste echte wereldwijde energiecrisis" geplaatst, stelde Fatih Birol, het hoofd van het International Energy Agency (IEA).

De opmerkingen uit Riyadh en van het IEA zijn "een herinnering dat de energiecrisis nog lang niet voorbij is", zegt Phil Flynn, analist bij Price Futures Group. "Er zijn nog steeds zorgen dat de markt onder het aanbod zit."

Onzekere economische activiteit in de Verenigde Staten en China, de twee grootste olieverbruikers ter wereld, beperkten de oliewinst echter.

Maandag toonden overheidsgegevens aan dat de Chinese invoer van ruwe olie in september 2% lager was dan een jaar eerder, terwijl de bedrijvigheid in de eurozone, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in oktober kromp.

Goldman Sachs Chief Executive David Solomon zei dat hij gelooft dat een recessie in de VS "hoogst waarschijnlijk" is, terwijl er zich in Europa een recessie zou kunnen voordoen.

De Amerikaanse Federal Reserve zou zijn benchmark-overnachtingsrente kunnen verhogen tot boven het bereik van 4,50% -4,75% als het geen echte gedragsveranderingen ziet, zei hij op de FII-conferentie.

De Amerikaanse voorraden ruwe olie stegen met ongeveer 4,5 miljoen vaten voor de week die eindigde op 21 oktober, volgens marktbronnen die dinsdag cijfers van het American Petroleum Institute citeren. De benzinevoorraden daalden met ongeveer 2,3 miljoen vaten, terwijl de destillaatvoorraden met ongeveer 600.000 vaten stegen.

De Amerikaanse overheidsgegevens over de voorraden ruwe olie worden woensdag verwacht.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May