Staking: Rosebelbond wil duidelijkheid over toekomst werkers
24 Oct 2022, 00:00
foto
Stakende werknemers van Rosebel Gold Mines. Zij willen duidelijkheid over de verkoop van Rosebel aan het Chinese bedrijf Zijin Mining Co.


Rosebel Gold Mines (RGM) ligt sinds vrijdagavond plat, omdat de werknemers duidelijkheid willen over de verkoop van het bedrijf aan het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Co. Een onderhoud tussen de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) en de directie van RGM heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, zegt vakbondswoordvoerder Otmar Biswane in gesprek met Starnieuws. Op diverse vragen kon geen antwoord worden gegeven. De leiding van het bedrijf zou ze doorsturen naar Zijin. "Maar wij doen geen zaken met de toekomstige koper. Nu hebben wij te maken met de directie van de RGM", voert Biswane aan.

Sinds Iamgold bekendgemaakt had een koper te zoeken voor RGM, heeft de bond twee brieven geschreven hierover. Eerst is aangegeven dat het proces gaande was. De RGWO heeft uit de media vernomen dat er een overeenkomst is bereikt met Zijin. "Maar er is totaal geen duidelijkheid over de positie van de werknemers. Wij willen garanties hebben over onze toekomst. Daarom hebben de leden besloten het werk neer te leggen. Ook de fabriek draait niet", zegt Biswane.

Intussen heeft de leiding van RGM een memo doen uitgaan waarin "alle werknemers die deelnemen aan de werkneerlegging worden verzocht hun werk onmiddellijk volgens schema te hervatten". Het management stelt wederom onaangenaam verrast te zijn door een onaangekondigde werkneerlegging. De precieze reden voor de staking is niet duidelijk voor de leiding. In een week tijd wordt de tweede keer het werk neergelegd. De leiding van het bedrijf zegt open te staan voor dialoog om tot een voor beide partijen gunstige oplossing te komen.

De RGWO neemt het de leiding van het bedrijf kwalijk dat ze niet betrokken is bij het proces tot verkoop van RGM. Indien open kaart was gespeeld, hoefde het niet zover te komen dat het werk neergelegd moest worden. Het gaat om een ingrijpende verandering waarbij de werknemersbond betrokken had moeten worden, benadrukt Biswane. Met de staking lijdt RGM verliezen, maar "de schade die werknemers lijden, is niet in geld uit te drukken. Het gaat om onze toekomst en wij willen de garantie hebben voor de baanzekerheid van de werknemers. Die garantie moet RGM ons geven", stelt de woordvoerder.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May