Robotics team Suriname in top 40
21 Oct 2022, 22:43
foto
Deelnemende studenten aan de Robotics Challenge ‘For Inspiration and Recognition of Science and Technology’ FIRST Global in Genève, Zwitserland.


Het 7 leden (5 studenten en 2 mentors) tellende Robotics team uit Suriname is geëindigd op plek 36 op de lijst van 163 landen/teams. Zij hebben deelgenomen aan de Olympic style international Robotics Challenge ‘For Inspiration and Recognition of Science and TechnologyFIRST Global in Genève, Zwitserland. Team Manager, Ashna Mahepal, zegt dat haar projectie was om minimaal in de top 50 te belanden met een anticipatie om ergens toch hoger te eindigen gezien de ervaring, die er is opgebouwd in de afgelopen jaren.

Youri Karijopawiro (Saramacca/Natin), Aryan Sewdin (Wanica/SG Sanathan Dharm), Dija Ramsoedit (Paramaribo/Lyceum I), Shayden Schenker (Paramaribo/Lyceum II), Eleanor Lokhai (Wanica/Natin) onder leiding van lead Mentor Ayan Jhagroe (FTeW/Paramaribo) en Team Manager Ashna Mahepal (Paramaribo) maakten deel uit van het team.

Bij aankomst in Genève, bleek reeds vroeg in vergelijking met andere robots, dat het Suriname aardig was gelukt om een robot te hebben, die ready was voor de FGC2022 Carbon Capture Challenge. Tijdens de inspectie (hardware & software) kreeg het team te horen dat de robot de eerste was op de lijst om een feilloze hardware en een perfecte software inspectie te doorlopen. De zenuwen zijn daarmee wat gekalmeerd en de 3 practice matches zijn goed verlopen." Het team kreeg verder een zelfvertrouwen boost toen we merkten, dat de Suriname robot ‘Faja Dosu’, niet een herhaalde aanpassing behoefde na elke match, zoals dat bij vele landen het geval bleek te zijn. Bij de ranking matches is het ons gelukt om in de top 40 te belanden. In andere ‘sterke robot’ alliantie samenstelling hadden we zelfs een beter resultaat kunnen hebben neergezet", zegt Mahepal.

Initieel zouden 180 landen deelnemen, maar uiteindelijk is de rankinglist circa 163 groot. Een aantal landen waaronder Guyana is het niet gelukt om de vele logistieke zaken in orde te hebben, met name de Schengen visa. In totaal heeft elk land 12 ranking matches gespeeld. "Het was een verrassing voor ons team om in de openingsmatch ingedeeld te zijn. Het daarop volgende aangename verrassende was, dat van alle 180 landen de teamvideo van Suriname als 1e is vertoond. Daarbij is melding gemaakt dat wij behoren tot de weinige landen op de wereld met een carbon negatief output. Met de overwinning van match 1 kwam de ‘cherry on the icing’ voor team Suriname. Het team voelde zich vereerd maar ook trots om op deze wijze exposure te mogen verkrijgen voor ons land".
 
De daarop volgende matches zijn ook positief verlopen. Ayan Jhagroe, Lead mentor van het team, meldt dat het goede verloop van de ranking matches komt door het harde werk dat in Suriname vooraf is verricht. "De prestatie van het Robotics Team Suriname op de FGC was altijd al goed en dus verwachtte ik hetzelfde van dit team. Elk jaar wordt het curriculum van de trainingen in Suriname uitgebreid en wordt er diepgaander nagedacht hoe Suriname hoger op de ranking list kan komen met het meenemen van nieuwe studenten in het team", legt Jhagroe uit.

De studentengroep wordt tijdens de lokale trainingen goed voorbereid op de verschillende aspecten van FIRST Robotics: van robot design, tot bouw, programmeren, communicatie, bekabeling en teamcohesie & strategie. Belangrijk is het komen tot een robot die herhaaldelijk betrouwbaar functioneert en die de verschillende taken op het gameveld kan uitvoeren volgens team en alliantie strategie. Je kan dan ook niet buiten de robot kit componenten gaan, die elk land importeert als toegestane onderdelen.

Behalve een Robotics basics voorbereidingen-traject met in-house ,heeft stichting Young Help Suriname ook schriftelijke toetsen en praktijk toetsen afgenomen om de juiste indeling van rollen te kunnen hebben: robot driver 1 (Youri K.), robot driver 2 (Aryan S.), team field instructor (Eleanor L.) en human player (roulerende rol voor Dija R. en Schayden S.). En tenslotte moet het studententeam goed geoefend hebben. Hierbij hoort een goed begrip van de lijst van spelregels en het bekend hebben van de point of failures.

Voor de ondersteuning en het vlotte verloop, maar vooral binnen de missie van Stichting Young Help Suriname met betrekking tot het stimuleren van jong leiderschap en de duurzaamheid van Surinames deelname, mochten dit jaar 3 assistenten meereizen: Lesley Uiterloo (assistant to the team manager), Seth Tjokrodimedjo (supporting mentor) en Shivani Jhagroe (logistiek support).

Na 5 jaren onafgebroken deelname bewerkstelligd door stichting Young Help Suriname, is de FGC voor de komende 3 jaren een onderdeel van het HYPE project in uitvoering met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De stichting heeft ook dit jaar de deelname bewerkstelligd zonder subsidies in samenwerking met partners in Suriname en het buitenland, waaronder de ASFA en de IDB.

De volledige ranking results zullen hier te zien zijn (nog niet beschikbaar).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May