Rosebel Goldmines gaat over in Chinese handen
18 Oct 2022, 07:25
foto
De Rosebel Goldmine in het district Brokopondo.


Rosebel Goldmines NV wordt verkocht aan het Chinese Zijin Mining Group Co. De Canadese multinational Iamgold Corporation verkoopt zijn belang van 95% in Rosebel Goldmines voor US$ 360 miljoen. Het ontvangt ook ongeveer U$ 41 miljoen aan leaseverplichtingen voor apparatuur. Rosebel heeft een belang van 95% in de Rosebel Goldmine en een belang van 70% in de Saramacca mijn. De regering heeft een belang van 5% in Rosebel die zij behoudt.

De transactie zal naar verwachting vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgerond, "op voorwaarde dat aan de sluitingsvoorwaarden wordt voldaan."

Volgens de verkoopvoorwaarden krijgt Iamgold  een contante vergoeding van US$ 360 miljoen voor zijn belang van 95% in Rosebel onder voorbehoud van bepaalde aanpassingen van het werkkapitaal bij afsluiting. Bovendien zullen de verplichtingen van Iamgold voor bepaalde leases van apparatuur van Rosebel voor een bedrag van ongeveer US$ 41 miljoen worden vrijgegeven bij de sluiting. De bestaande royalty op Rosebel in het bezit van Euro Ressources S.A. blijft een verplichting van Iamgold, meldt de multinational in een verklaring.

"Rosebel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan IAMGOLD en we zijn verheugd dat een bedrijf met de capaciteiten en reputatie van Zijin, een toonaangevend wereldwijd mijnbouwbedrijf, deze operatie zal overnemen ten behoeve van alle belanghebbenden. We zullen nauw samenwerken met Zijin om zorgen voor een soepele overgang," merkte Maryse Bélanger, voorzitter van de raad van bestuur en interim-president  en CEO van Iamgold op.

Het volledig netto verkoopopbrengst zal Iamgold gebruik voor de bouw van zijn vlaggenschip, het Côté Gold-project. Iamgold streeft ernaar zijn financieringsverplichtingen om na te komen om het Côté Gold-project volgens het bijgewerkte productieschema begin 2024 op te leveren.

Het Côté Gold Project bevindt zich in de Chester en Yeo Townships, district Sudbury, in het noordoosten van Ontario, Canada. Iamgold heeft er een belang van 64,75%. Het project dat in volle uitvoering is, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 de eerste goudproductie hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May