VS en Canada sturen gepantserde voertuigen naar Haïti
17 Oct 2022, 06:53
foto
Demonstranten die oproepen tot het aftreden van de Haïtiaanse premier Ariel Henry rennen weg, nadat de politie traangas heeft afgevuurd om hen uiteen te drijven in het Delmas-gebied van Port-au-Prince, Haïti. (Foto: AP)


De VS en Canada hebben gepantserde voertuigen en andere voorraden naar Haïti gestuurd om de politie te helpen bij het bestrijden van een machtige bende te midden van een hangend verzoek van de Haïtiaanse regering om de onmiddellijke inzet van buitenlandse troepen. In een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de apparatuur is gekocht door de Haïtiaanse regering, maar het geeft geen verdere details over de voorraden die met militaire vliegtuigen naar de hoofdstad Port-au-Prince zijn gevlogen.

Een woordvoerder van het Southern Command van het Amerikaanse leger zei dat hij geen verdere details kon geven over de verzonden voorraden, hoewel hij eraan toevoegde dat het een gezamenlijke operatie was waarbij de Amerikaanse luchtmacht en de Royal Canadian Air Force betrokken waren.

"Deze apparatuur zal de nationale politie van Haïti helpen in hun strijd tegen criminele actoren die geweld aanwakkeren en de stroom van dringend noodzakelijke humanitaire hulp verstoren, waardoor de inspanningen om de verspreiding van cholera een halt toe te roepen, worden belemmerd", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Pan American Health Organization zei dat er meer dan 560 vermoedelijke gevallen van cholera zijn, zo'n 300 ziekenhuisopnames en minstens 35 doden, waarbij experts waarschuwen dat de aantallen waarschijnlijk veel hoger zijn dan wat wordt gemeld.

De apparatuur arriveerde meer dan een maand nadat een van de machtigste bendes van Haïti een brandstofterminal omsingelde en het ontslag van premier Ariel Henry eiste. Demonstranten hebben ook wegen in grote steden geblokkeerd om te protesteren tegen de scherpe stijging van de brandstofprijzen, nadat Henry begin september aankondigde dat zijn regering het zich niet langer kon veroorloven om brandstof te subsidiëren.

Sindsdien zijn benzinestations gesloten, hebben ziekenhuizen bezuinigd op diensten en zijn banken en supermarkten op beperkte basis opengegaan omdat brandstof, water en andere voorraden in Haïti slinken.

De eigenaren van de brandstofterminal maakten zaterdag bekend dat gewapende mannen hun installaties voor de tweede keer hadden aangevallen en waren gevlucht met meer dan 28.000 liter aardolieproducten, nadat ze toezicht en hulpdiensten in de faciliteit hadden overmeesterd.

Het was de tweede keer deze week dat gewapende mannen inbraken in de terminal, die meer dan 10 miljoen gallons benzine en diesel en meer dan 800.000 gallons kerosine bevat.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May