Procedures informatievoorziening DNA-leden duidelijk
17 Oct 2022, 04:52
foto
Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP)


Als rechtschapen DNA lid, deel ik gaarne met de burgerij, dat de wetgever heeft voorzien in procedures voor het opvragen van informatie aan de regering c.q. de president. Terwijl burgers vrij zijn de president op een voor hun wenselijke manier aan te schrijven, gelden er regels voor Assembleeleden. Ik neem bij deze gevoeglijk aan dat dit geen nieuwe informatie is voor collega´s die zich enigszins van hun taak kwijten. Mocht het toch het geval zijn voorzie ik gaarne.

In het Reglement van Orde voor De Nationale Assemblee is in de artikelen 85 en 86* duidelijk aangegeven hoe parlementariërs zich dienen te wenden tot de regering.¨De Regering geeft De Nationale Assemblee, hetzij schriftelijk hetzij mondeling, de verlangde inlichtingen. Zij kan door De Nationale Assemblee worden uitgenodigd de vergadering bij te wonen¨. Dit zegt het ordereglement ook.

Elke andere weergave van de realiteit kan bestempeld worden als politieke stemmingmakerij. Het vragen naar voortzetten van een omissie of een handeling anders dan door de wet omschreven, getuigt van een inborst waarbij wetteloosheid, bandeloosheid en het naast zich leggen van de democratie, een norm is. Wij begrijpen echter dat niet elke partij bekend is met het gegeven dat een staatshoofd regelmatig verantwoording aflegt aan DNA.

Bij de jaarrede is door ons staatshoofd opgeroepen tot samen oplossingen aandragen. Verder is vaker opgeroepen tot het achterwege laten van het bedrijven van politiek met belangen van de natie. Deze vorm van populistische politiekvoering geeft misschien ruimte voor amusement. Echter stemt het goed te zien dat de regering de mening toegedaan is dat ons volk meer verdient dan de beproefde 'brood en spelen' methodiek. Derhalve merken wij dat zij onbevreesd en vol plichtsbesef, consequent voorgeschreven verantwoording aflegt en de discussie voert in het huis van het volk, waar het thuishoort.

Op basis hiervan verheugt het mij telkenmale, als ik merk dat de president altijd open staat voor informatievoorziening, doch wel met inachtneming van de ter zake geldende procedures en regelgeving. Ik nodig de president dan ook uit zich niet af te laten leiden. Gaat u vooral door met het goede werk. Steeds gedreven door wet en recht.

*Artikel 85 en 86 als bijlage

pdf-icon.gif Reglement_van_Orde_DNA_85_en_86.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May