Officiële US$ koers SRD 29,15; platform ingesteld
15 Oct 2022, 00:00
foto


De wisselkoers blijft een opwaartse druk vertonen. De gemiddelde koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is SRD 29,15 voor de US-dollar. Voor de euro moet SRD 27,36 worden neergeteld. Behalve dat de prijzen in de winkels schrikbarend zijn, zijn diverse goederen, waaronder bepaalde merken pampers, niet meer te vinden. Importeurs brengen overwegend goederen naar binnen die ze zeker zullen verkopen.

President Chan Santokhi heeft intussen vrijdag een breed platform geïnstalleerd om de wisselkoers te stabiliseren. Starnieuws verneemt dat er diverse voorstellen zijn gedaan om de stijging van de koers te stuiten. Deze voorstellen worden vandaag verder uitgewerkt door het platform en clusterministers onder leiding van Albert Ramdin, ad interim Financiën & Planning.

Enkele voorstellen die gedaan zijn:
- Importbeperkende maatregelen
- Smokkelen van brandstof aanpakken
- Cambio's moeten hun valuta kunnen storten bij de bank.
- Grondconversie en zo SRD afromen
- Staatsobligatie in SRD om af te romen
- Een instituut dat de rententiemiddelen gaat bewaken en opdat deze voor de juiste sectoren gebruikt worden.
- Afbouw van de algemene subsidie en overgaan tot subjectsubsidie
- Evaluatie van de Open Markt Operaties (OMO's)

Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname, had eerder aangegeven dat het belangrijk is dat de koers zich stabiliseert. De koersstijging of schommeling creëert bij de importeurs onzekerheid. Ook is het moeilijk om aan girale dollars te komen, waardoor ook goederen die noodzakelijk zijn, niet worden binnengebracht.

Wanneer de koers zich stabiliseert, zullen ook de prijzen in de winkels niet steeds stijgen. Verwacht wordt dat met de voorstellen die het platform doet, de koers zich zal stabiliseren. Op welk niveau dit zal gebeuren, is nog koffiedik kijken. Ruim een jaar was de koers stabiel rond de SRD 21 voor de US-dollar.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May